Visestatsministeren bedyrer sin uskyld

Publisert

Spanias visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría er i hardt vær etter å ha blitt beskyldt av opposisjonen for å være blant lederne i Partido Popular som har mottatt svarte lønnsutbetalinger fra partiet. Flere av statsrådene i PPs regjering er nå direkte berørt av bedrageri- og korrupsjonsanklagene mot partiet, inkludert statsminister Mariano Rajoy. Santamaría benekter enhver kjennskap til saken og truer med å gå til sak mot PSOE som har kommet med påstanden.

De nye anklagene mot Soraya Sáenz de Santamaría ble presentert av opposisjonspartiet PSOE i Kongressen 29. april. PSOE mener visestatsministeren har mottatt til sammen 600.000 euro i såkalte «sobresueldos», en type kontant ekstralønn fra partiet som skal ha blitt betalt ut svart og der det er uklarhet knyttet til pengenes opprinnelse. Mannen som skal ha hatt ansvaret for å distribuere midlene er tidligere kasserer Luis Bárcenas som i dag sitter i varetekt mistenkt for korrupsjon og skatteunndragelse.

I saken mot Bárcenas er det lagt frem bevis på at Partido Popular har operert med doble regnskaper siden 1990-tallet. Helt frem til saken sprakk i januar i fjor skal profilerte politikere i partiet ha mottatt svarte bonusutbetalinger fra partiorganisasjonen, penger som angivelig kan spores tilbake til konkrete firmaer og personer innen spansk næringsliv.

Partiorganisasjonen har hatt alt for mye penger i omløp til at det kan være snakk om en lovlig praksis, mener opposisjonen. Flere næringslivsledere som har gitt «donasjoner» til PP sitter i dag på tiltalebenken sammen med Bárcenas. Da den tidligere regnskapsføreren ble tatt i januar 2013, hadde han over 40 millioner euro på kontoer i Sveits (ca. 330 millioner kroner).

Også nylig avgåtte landbruksminister Miguel Arias Cañete (PP) beskyldes nå for å ha mottatt svarte utbetalinger på rundt 300.000 euro. Listen over regjeringsmedlemmer som skal ha mottatt slike utbetalinger inkluderer også partiets forhenværende statsminister José María Aznar og nåværende statsminister Mariano Rajoy.

Da informasjonen om PPs korrupsjon og skjulte regnskaper ble lekket til pressen i fjor var Soraya Sáenz de Santamaría en av de første til å benektet at hun hadde mottatt penger, noe hun har gjentatt etter de nye beskyldingene. Under pressekonferansen dagen etter møtet i Kongressen bedyret hun sin uskyld og antydet at hun vurderte å gå til sak mot PSOE og partiets parlamentariske leder Soraya Rodríguez som kom med påstandene. Også Arias Cañete, som nylig trakk seg som landbruksminister etter å ha blitt kandidat til parlamentsvalget i EU, skal ha truet Rodríguez med rettssak.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter