Vil sensurere omtale av korrupte politikere

Publisert

Spanias justisminister Rafael Catalá (PP) vil åpne for sensur av avisenes dekning av straffesaker. Målet er å unngå at politikere og andre som er tiltalt for blant annet korrupsjon ikke skal få «dobbel justis» og forhåndsdømmes i media. Ministeren understreker at ingenting er bestemt, men inviterer de andre partiene til debatt. Regjeringspartiet Partido Popular har også tidligere kommet med liknende forslag, blant annet fra partiets forrige justisminister Alberto Ruiz-Gallardón. Forslaget møter sterk motstand fra det spanske presseforbundet FAPE.

Justisminister Catalá ønsker å innføre nye lover mot dommere, statsadvokater og andre offentlig ansatte for å hindre at det lekkes informasjon fra pågående rettssaker. I følge avisen El País finnes det imidlertid allerede lover om taushetsplikt som regulerer dette. Det nye med justisministerens forslag er imidlertid at også pressen skal underlegges liknende regler slik at aviser og andre media kan sanksjoneres dersom de publiserer informasjonen de har mottatt.

Forslaget møter sterk motstand fra det spanske presseforbundet Federación de Asociaciones de la Prensa de España (FAPE). Forbundet sier i en uttalelse at pressen allerede opererer etter etiske regler som gjelder for både den enkelte journalist og redaksjonene, og som tilsier at informasjon kun skal publiseres når den er av offentlig interesse. Det påpekes også at pressen gjennom gravende journalistikk har en viktig funksjon i samfunnet og bidrar til avsløring av saker som ellers ikke hadde havnet hos politi og rettsvesen. 

Les også: Ytringsfriheten truet i Spania

         

Foto: Justisminister Rafael Catalá (PP).

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter