Vil overvåke Twitter og Facebook

Publisert

Flere tilfeller av rasisme, hets og drapstrusler på sosiale medier i Spania har fått landets regjering til å reagere. Innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) lanserte for en måned siden operasjonen «rent nettverk» der målet er å identifisere personer som står bak hatmeldinger og trusler på steder som Twitter og Facebook. Kampanjen har til nå resultert i et tyvetalls arrestasjoner. Etter dette er det kommet nye runder med rasistiske og truende meldinger på nettet, noe som har gjort at regjeringen nå ønsker å etablere et mer permanent oppsyn med nettsamfunnene. Landets påtalemyndigheter har varslet at anmeldte saker skal prioriteres, men avviser regjeringens generelle ønske om å overvåke sosiale medier.

Da det spanske innenriksdepartementet lanserte den nye kampanjen mot misbruk av nettet, var det hovedsakelig meldinger som forsvarte gamle ETA-handlinger og jihadistiske hellig krig-ytringer som var hovedmålet for aksjonen. Politiet gjorde i den forbindelse 21 arrestasjoner der brukere av sosiale medier hadde stått for meldinger som hovedsakelig var av denne typen.

Etter dette har spesielt to nye saker havnet i politiets søkelys. Den en gjelder reaksjonene på drapet av PP-politikeren Isabel Carrasco den 12. mai, en handling enkelte nettbrukere senere bagatelliserte og i enkelte tilfeller applauderte. Den andre saken er nyere og gjelder en anmeldelse fra det jødiske samfunnet i Spania etter at en serie grovt diskriminerende og antisemittiske kommentarer ble lagt ut på Twitter. Meldingene kom etter at det israelske basketball-laget Maccabi Electra Tel Aviv den 18. mai vant over Real Madrid i Europa-ligaen.

Etter dette har regjeringen ønsket en ytterligere intensivering av jakten på nett-hetserne, med etablering av et fastere oppsyn med nettsamfunnene. En direkte forespørsel om å skjerpe kontrollen ble for noen dager siden oversendt spansk politi og påtalemyndighet. Onsdag 21. mai kunne landets riksadvokat Eduardo Torres-Dulce forsikre om at anmeldelsen fra det jødiske samfunnet skulle få en tett oppfølging. Påtalemyndigheten vil også generelt bli mer effektive i behandlingen av nye anmeldelser, men avviste regjeringens generelle ønske om å overvåke sosiale medier.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter