Vil “gratis hjem” løse Spanias utkasterkrise?

Publisert

I kjølvannet av Spanias økonomiske krise har hundretusener av boliger blitt overtatt av bankene. Mens en regional regjering overtar eiendommene fra bankene sanerer den lille byen Marinaleda i Andalucía innbyggernes boliglån, melder BBC News.

I kjølvannet av Spanias økonomiske krise har hundretusener av boliger blitt overtatt av bankene. Mens en regional regjering overtar eiendommene fra bankene sanerer den lille byen Marinaleda i Andalucía innbyggernes boliglån, melder BBC News.

I den lille byen Marinaleda i Andalucía bygger beboerne nye hjem på gratis tomter. Byggematerialene murstein og mørtel er også en gave, fra den regionale regjeringen i Andalucía, samt byggeekspertise som igjen sysselsetter profesjonelle utbyggere og rørleggere. Marinaledas innbyggere er berettiget tomt hvis de har vært registrert og bosatt i kommunen i minst to år. Når husene står ferdige har de ikke hatt noen kostnader, men de begynner da å betale 15 euro i måneden, til den regionale regjeringen. Og refunderer på den måten kostnader for andre byggematerialer.
– ”Et hjem skal være en rettighet, og ikke en bedrift ", sier den kontroversielle ordføreren i Marinaleda Juan Manuel Sanchez Gordillo til BBC News.

Tar loven i egne hender
Kommunen tar loven i egne hender. Byens kontroversielle ordfører, Juan Manuel Sanchez Gordillo, er kjent for å okkupere land tilhørende de velstående i Andalucía.
Ordførerens kontor har et bilde av Che Guevara og den spanske republikanske flagget.
Sist sommer, stjal han og hans venstreorienterte partifeller fra supermarkeder og delte ut mat til de fattige.
"Jeg tror det er mulig at et hjem skal være en rettighet, og ikke en bedrift, i Europa", sier han til BBC News.
Ordfører Sanchez Gordillo forakter "spekulanter", som han kritiserer og mener er skyld i at eiendomsprisene i deler av Spania, Europa og resten av verden ofte er "tusenvis ganger sin virkelige verdi".

Mens Marinaleda eksperimentet er unikt, er det økende protester mot den konvensjonelle eiendomsloven andre steder i Spania. På slutten av fjoråret, brakte den nasjonale regjeringen i en ny lov for å hindre husutkastelse for de hardest rammede familiene av den økonomiske krisen. Og den største opposisjons drevede regjering i Spanias største regionen Andalucía, hvor det er anslagsvis er 690 000 tomme eiendommer, har tatt det ytterligere videre.

En ny lov – iverksatt av Partido Socialista Obrero Español (PSOE – Det spanske sosialistpartiet) koalisjonspartner i Andalucía, Izquierda Unida (IU – Det forente venstre) – tillater den regionale regjeringen midlertidig å ta en eiendom fra en bank, hvis eiendommen er i fare for å bli overtatt fordi eieren ikke kan betale på sitt boliglån. Med arbeidsledighet på 37 % i Andalucía, som er rekordhøyt, har et stort antall mennesker allerede blitt kastet ut av sine hjem.

Gal og farlig
Ikke alle er enige i den nye loven.
Økonom Javier Diaz Jimenez er ekspert innen bank og økonomi ved Spanias IESE Business School.
– Dette er en ekstra kostnad og bekymring, sier han til BBC News. – Det er mange mennesker i Spania i dag som sliter, men betaler sine regninger. Andalucías nye lov er "gal og farlig", sier han
Prof Diaz-Gimenez hevder at dersom et betydelig antall eiendommer blir ekspropriert fra bankene av den regionale regjeringen på vegne av folk misligholder sine lån, kan det pasifisere de som i dag er i stand til å betale sine boliglån.
Ferske tall tyder har rundt 10 % av lån i det spanske banksystemet er ”svake lån”, fordi mottakeren av lånet ikke har råd å betale.
Hvis dette tallet skulle øke vesentlig, hevder Javier Diaz-Gimenez at situasjonen ville bli "uhåndterlig" og vil føre til "store problemer" for Spanias banker.

Men disse argumentene avvises av en sterk og organisert protestbevegelse i Spania, som fortsetter å blokkere døråpninger og appellere til domstolene for å stoppe at folks blir kastet ut fra sine hjem.
Flere tilfeller der folk har begått selvmord, har ført til enda sintere demonstrasjoner og ubehagelig overskrifter for Spanias sentrale myndigheter.
27. mai publiserte den nasjonale avisen El Pais et brev skrevet av Samuel Carrillo.
Han er 19 år og bor i Andalucía. Hans far var ute av stand til å betale familiens boliglån, og pådro seg en gjeld på 163,000 euro. Hans far tok sitt eget liv 20. mai.
"Jeg vil vite at hans død ikke var forgjeves", kan man lese fra brevet BBC News siterer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter