Spania vil forby fascistforeninger og Franco-kult

Publisert

Spania vil forby foreninger som hedrer landets tidligere diktator Francisco Franco. Den nye arbeiderpartiregjeringen (PSOE) har lagt frem en rekke forslag som skal fremme den lenge forsømte forsoningsprosessen etter borgerkrigen og det påfølgende diktaturet.

Regjeringens nye tiltak inkluderer åpning av massegraver, fjerning av symboler som hedrer det gamle regimet, oppheving av regimets dommer mot politiske motstandere og dannelsen av en egen sannhetskommisjon.

Allerede i 2011 konkluderte en offentlig kommisjon med at Spania måtte gjennomføre en rekke tiltak for å komme videre i forsoningsprosessen etter Den spanske borgerkrigen (1936-1939) og Franco-diktaturet (1939-1975).

Den forrige regjeringen til det konservative Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy ønsket imidlertid ikke å følge kommisjonens anbefalinger. Partido Popular som har sine røtter i det gamle regimet fjernet blant annet bevilgningene til åpning av massegraver etter krigen.

Den nye PSOE-regjeringen gjenopptar nå arbeidet. Landets justisminister Dolores Delgado presenterte nylig et reformforslag til historieminneloven fra 2007 (Ley de Memoria Histórica). Loven ble innført forrige gang partiet satt i regjering.

I ministerens uttalelse heter det at Spania «ikke kan fortsette å være et land som i internasjonale fora utmerker seg med ikke å oppfylle resolusjoner innen dette temaet som handler om brudd på menneskerettigheter og retten til sannhet, rettferdighet og oppreisning».

Regjeringen vil derfor gjøre det som er nødvendig for å komme videre i forsoningsprosessen, herunder stanse foreninger som hedrer det gamle regimet. En rekke slike foreninger finnes i Spania i dag, hvorav den kanskje mest kjente er Foreningen Fundación Nacional Francisco Franco. Organisasjonen ble opprettet i 1976 som en hyllest til Franco og jobber i dag for å fremme hans minne.

Les også: Vil forby Franco-stiftelsen

Under Francos fire tiår ved makten ble politiske motstandere, fengslet, torturert og henrettet, media kontrollert og demokratiet åpent motarbeidet. Partido Populars argument for ikke å røre fortiden har, vært at man ikke vil åpne gamle sår.

Det nye regjeringen til PSOE og statsminister Pedro Sánchez mener på sin side at et grundig oppgjør er nødvendig. Det blir ansett som en menneskerett at familiene etter ofrene fra borgerkrigen får tilgang til arkiver og informasjon om sine avdøde. PSOE estimerer at det gjenstår å åpne rundt 1.200 massegraver etter krigen.

PSOE-regjeringen er også i gang med prosessen for å flytte graven til Franco fra landets krigsmonument Valle de los Caídos utenfor Madrid. Kommisjonen fra 2011 anbefalte en slik flytting. Begrunnelse var at en endelig forsoning mellom spanjoler ikke vil være mulig så lenge lederen for den ene siden i borgerkrigen fremdeles lå gravlagt på hedersplass ved landets nasjonale minnesmerke over de falne i krigen.

Les mer om flyttingen av Franco: Franco-graven kan flyttes på en time

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: