Vil bruke makt mot Catalonia

Publisert

Spanias regjering vil om nødvendig ta i bruk maktmidler for å stoppe det katalanske uavhengighetsprosjektet. Statsminister Mariano Rajoy (PP) sier i en uttalelse tirsdag 27. oktober at regjeringen akter å påse at spansk lov overholdes og vil bruke de juridiske virkemidlene som må til for å stanse prosessen. Uttalelsen kommer etter at uavhengighetspartiene i det katalanske parlamentet har presentert et dokument som innleder prosessen for Catalonias løsrivelse fra Spania.

Statsminister Rajoy som representerer det konservative partiet Partido Popular skal før pressekonferansen tirsdag 27. oktober har snakket med partilederne til både det spanske arbeiderpartiet PSOE og sentrumspartiet Ciudadanos, landets andre og tredje største parti. Begge partilederne, Pedro Sánchez (PSOE) og Alberto Rivera (Ciudadanos), skal ha gitt sin støtte til statsministeren.

Reaksjonene kommer samme dag som uavhengighetspartiene i det katalanske parlamentet (koalisjonen for uavhengighet Junts pel Sí og det radikale partiet CUP) presenterte et dokument som innleder prosessen for Catalonias uavhengighet fra Spania. Dokumentet som inneholder en erklæring om suverenitet for den autonome regionen skal etter planen stemmes over i parlamentet om kort tid. Målet er full løsrivelse fra Spania og opprettelse av republikken Catalonia.

De to partiene vil i en avstemning sammen kunne avgjøre spørsmålet (Riktignok klarte de to partiene ikke over femti prosent av stemmene i regionsvalget i september, men har som følge av mandatfordelingen likevel flertall i parlamentet).

Den nye erklæringen møter ikke uventet sterk motstand hos regjeringen i Madrid. Under pressekonferansen etter presentasjonen av erklæringen forsikret statsminister Rajoy det spanske folk om at ingen av målene til de katalanske uavhengighetspartiene vil bli realisert så lenge han er regjeringsleder.

Rajoy har til nå ikke truet direkte med bruk av politi eller militære, men har sagt at alle politiske og juridiske virkemidler vil bli benyttet for å stoppe det katalanske initiativet. Der Rajoy har ordlagt seg forsiktig om en eventuell maktbruk har imidlertid landets justisminister Rafael Catalá (PP) gått hardere ut.

Under et tv-intervju for få dager siden sa justisministeren at dersom den katalanske presidenten Artur Mas (CDC/ Junts pel Sí) ikke innretter seg etter et eventuelt bindende juridisk vedtak fra Spanias regjering om å stanse uavhengighetsprosessen, vil han bli sanksjonert og politiet («Fuerzas y Cuerpos de Seguridad») om nødvendig satt inn. Regjeringspartiet Partido Popular har i tillegg presentert et lovforslag som vil gjøre det enklere å stoppe Mas´ uavhengighetskamp. Lovendringen innebærer at den spanske forfatningsdomstolen (Tribunal Constitucional) kan brukes mot den katalanske presidenten ved at de får myndighet til å suspendere regionsledere, folkevalgte og offentlige ansatte som ikke føyer seg etter domstolens avgjørelser.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter