Vil bremse masseturismen

Publisert

Turisme er viktig for spansk økonomi. Samtidig opplever de mest populære feriestedene at antallet besøkende under sommermånedene med fyll, bråk og usømmelig opptreden ødelegger mer enn det kaster av seg. Nylig bestemte lokale myndigheter i landets mest besøkte by Barcelona å sette alle søknader om hotellvirksomhet på vent. Samtidig vurderer Kanariøyene og Balearene å innføre en egen turistavgift og et eget tak på antall turister.

Ada Colau har siden hun tiltrådte vervet som ordfører i Barcelona i midten av juni gjort alvor av sitt valgløfte fra kommunevalget tidligere år og vil bremse turismen i byen. Colau som representerer det nye partisamarbeidet på venstresiden Barcelona en Comú har satt alle søknader om hotellvirksomhet og utleie av leiligheter på vent i ett år. I løpet av denne perioden skal kommunen utforme en ny plan for hvordan næringen skal kontrolleres og hvem som skal tildeles lisenser i fremtiden. Som begrunnelse for tiltaket har ordføreren uttalt at det handler om å forhindre dannelse av «gettoer» av turister og unngå at områder forvandles til rene «fornøyelsesparker».

Barcelona er imidlertid ikke det eneste stedet i Spania der lokalbefolkningen får merke trykket av turister under sommersesongen. Myndighetene både på Kanariøyene og på Balearene har åpnet for at det skal innføres en ny avgift per overnattinger på hoteller og utleieleiligheter. Et tak på hvor mange turister man skal tillate i året har også vært diskutert.

Det sistnevnte punktet har blant annet blitt presentert av ansvarlig for turisme på Balearene, Biel Barceló. I et intervju med avisen El País sier Barceló at alle vet at kapasiteten for turisme er sprengt under sesongen. Han mener derfor at noe må gjøres for å regulere markedet og påpeker at det er begrenset hvor mye næringen kan vokse.

Som argument for å bremse utviklingen vises det blant annet til miljøet. Man ønsker også å unngå at den billige masseturismen brer seg og heller satse på å bygge kvalitet i tilbudene som gis til turistene som kommer.

Balearene har også tidligere hatt avgift på turisme, en såkalt økoavgift, som ble vedtatt av PSOE i 2001 og var den første i sitt slag i Spania. Avgiften ble imidlertid fjernet da Partido Popular overtok styringen i 2003. I løpet av det drøye året avgiften var gjeldene skal regionen ha krevd inn 160 millioner euro.

Spania er det tredje mest besøkte landet i verden etter USA og Frankrike og har de siste to årene mottatt mer en 60 millioner tilreisende i året. De siste femten årene er antallet økt med 20 millioner. Flesteparten av de som kommer er turister. De tre regionene som nå vurderer å innføre tiltak er også de mest besøkte i Spania. Øverst på listen ligger Catalonia (rundt 15 millioner tilreisende i året). Deretter følger Balearene og Kanariøyene.

Foto: Unge turister drikker på gaten i Magaluf, Mallorca (Youtube).

 

 

 

 

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter