Verdens eldste flytende vin funnet i en 2000 år gammel grav

Publisert

Den rødbrune, sherrylignende vinen ble funnet i en grav som ikke var plyndret, og universitetet i Córdoba har bekreftet at det dreier seg om en lokal sort.

Det sies at vin blir bedre med alderen… Men hva om vinen det er snakk om, er over 2000 år gammel?

I 2019, da en familie renoverte huset sitt i den andalusiske byen Carmona, oppdaget de uventet en bemerkelsesverdig bevart romersk nekropolis under eiendommen.

Inne i den eldgamle graven lå det som nå er anerkjent som verdens eldste bevarte vin, fremdeles i flytende form. Vinen, som en gang var hvit, men som i løpet av århundrene har fått en rødbrun farge, ble funnet i en glassurne sammen med kremerte menneskelige levninger.

Tester utført av forskere ved universitetet i Córdoba viste at væsken opprinnelig hadde vært en lokal sherrylignende sort.

Ifølge en nylig publisert studie i Journal of Archaeological Science: Reports, kan graven dateres tilbake til første halvdel av det første århundret f.Kr. og har åtte gravnisjer hugget inn i veggene.

Seks av disse nisjene inneholdt urner laget av glass, bly, kalkstein eller sandstein, som hver inneholdt menneskelige levninger. To av urnene var inngravert med navn: Senicio og Hispanae.

Vinen ble funnet i en annen glassurne. I nesten fem liter av den rødlige væsken lå de kremerte knoklene av en mann, samt en gullring.

Eksperter kunne fastslå at væsken faktisk var vin etter å ha analysert den kjemiske sammensetningen. Fraværet av syringsyre, et biprodukt fra nedbrytning av rødvin, fikk dem til å konkludere med at den var laget av nettopp hvite druer.

Før denne oppdagelsen var den eldste kjente vinen som var bevart i flytende tilstand, vinflasken fra Speyer, som ble funnet i en romersk grav i nærheten av den tyske byen Speyer i 1867.

Flasken, som er datert til mellom 325 og 350 e.Kr., er den eldste uåpnede vinflasken man kjenner til. Siden den ble funnet, har den vært utstilt på vinmuseet i det historiske museet i Pfalz i Speyer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter