Valgresultatet på Costa Blanca

Publisert

Valencia regionen har lenge gått for å være Partido Populars sterke «hjemmefront». Valget 24. mai satte slutten for dette. En rekke nye partier utenfor det tradisjonelle to-partisystemet kan ta makten i kommuner som Altea og i Torrevieja tapte PP flertallet. Her er valgresultatet kommune for kommune:

 

Alfaz del Pi

I Alfaz del Pi vant PSOE valget, dette til tross for anmeldelser om mulig korrupsjon i bystyret. Kommunen har tradisjonelt vært en PSOE-styrt kommune og partiet kan nå fortsette med absolutt flertall. PSOE fikk 12 representanter valg inn i bystyret. PSOE har ført en politikk på å ansette flest mulig i kommunen og slik sikre seg stemmene til de man ansetter og deres familier. De som ikke får kommunal jobb er i stor grad utlendingene, som til tross for å utgjøre flertallet i kommunen i liten grad gjør bruk av stemmeretten. PP fikk en oppslutning på 22.17% og får fem representanter i bystyret, to mindre enn ved valget i 2011.

 

Altea

PP gikk tilbake i Altea hvor partiet med forrige lokalvalg måtte gå i koalisjon med CIPAL for å styre. Nå er utgangspunktet enda værre for PP som kun fikk syv representanter valg inn med 29.93% av stemmene. De trengte elleve for å oppnå rent flertall. 

«Sensasjonen» i Altea er det nye partiet «Compromís» som kom svært tett på PP med seks representanter og 26.61% av stemmene. «Compromís» vil kunne styre kommunen uten PP om de går i koalisjon med PSOE og et av de mindre partiene.

 

Torrevieja

PP tapte front også i saltbyen. PP har her lenge vært ved makten og dagens ordfører har ble nærmest pekt ut av forrgjengeren, den korrupsjonsdømte Hernández Mateo som for tiden tilbringer dagene i fengsel. Det kan neppe ha vært noen fordel for et parti som har vært plaget med systematisk korrupsjon i årtier. PP fikk en oppslutning på 33.98%, noe som gir 11 byråder. For å ha flertall i kommunen trenger man 13 i Torrevieja. Så med mindre PP vil styre i mindretall blir det en koalisjon som skal styre i neste perioden.

 

Orihuela

Også i Orihuela tapte PP og igjen er det korrupsjon i partiet som nok er hovedårsaken. Orihuelas sittende ordfører Monica Lorente, uttalte før valget at en stemme på PP ville være en stemme på sønnene og døtrene til de samme utbyggerne som alltid har hatt sine folk på rådhuset. Hun gikk ut av partiet like før valgdagen. PP er fortsatt største parti i Orihuela med 36.39% av stemmene og 11 byråder. Man trenger 13 for å oppnå flertall i Orihuela hvor PSOE kom på andreplass med 25.45% av stemmene.

 

Rojales

PSOE gjorde nesten «rent bord» i Rojales, hvor de med 56.98% av stemmene får rent flertall. PP havnet langt mak med 25.22%.

 

Polop

PSOE ble her største parti med 43.56% av stemmene. Nest største parti er GDP-COMPROMIS som fikk 23.32%. PP fikk kun 14.68% av stemmene. 

 

La Nucia

PP har lenge hatt et godt grep om makten i La Nucia. Det har i praksis ikke vært noen effektiv opposisjon her. Partido Popular vant med 56.68% av stemmene.

 

Valencia

I den regionale hovedstaden Valencia mister PP makten, og etter 24 år som ordfører må Rita Barbara (PP) gi fra seg makten.

 

Les også:

Kraftig tilbakegang for PP

Alfaz del Pi: Arrestasjoner på rådhuset

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter