Podemos som fikk over 20 prosent av stemmene i sitt første spanske parlamentsvalg har blitt valgets store vinner. Selv om det er uklart hvordan stemmer skal bli til innflytelse og endring. Partido Popular er fremdeles Spanias største parti. Partiet fikk imidlertid bare 28 prosent av stemmene og tapte dermed sitt absolutte flertall i Kongressen. Partileder og statsminister Mariano Rajoy vil nå forsøke å danne mindretallsregjering, men må forhandle med andre partier om støtte for regjeringsdannelsen. Samtidig har PSOE som landets nest største parti på 22 prosent utfordret planene og snakket om samling på venstresiden. Valgets store vinner er det nye sosialdemokratiske alternativet
Det nye sentrum-høyeralternativet Ciudadanos gjorde også et godt valg, men tapte noe av oppslutningen de hadde tidligere i høst. Partiet lå lenge an til å bli landets nest største parti, men endte til slutt som fjerde størst med 13,9 prosent av stemmene.
Mandatfordelingen
Mandatene i den spanske kongressen (til sammen 350) ble fordelt mellom Partido Popular (123), PSOE (90), Podemos (69), Ciudadanos (40) og andre partier (28).
Av småpartiene fikk det katalanske valgsamarbeidet Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí (ERC-CATSÍ) flest mandater. Partiet som har Catalonias løsrivelse fra Spania som kampsak fikk oppslutningen tredoblet med 2,4 prosent av stemmene og 9 mandater i Kongressen.
Podemos – valgets store vinner
Valgets store vinner var imidlertid det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos. Partiet, som ble dannet i 2014 og deltok i sitt første spanske parlamentsvalg, fikk hele 20,6 prosent av stemmene. Partileder Pablo Iglesias uttrykte valgnatten at spanjolene var blitt vitne til en ny æra i spansk politikk og påpekte at partiet var blitt størst i regionene Catalonia og Baskerland og nest størst i Madrid, Valencia, Navarra, Balearene og Galicia.
Les også: Sensasjonen Podemos
Samtidig fikk sentrum-høyre-altenrativet Ciudadanos 13,9 prosent. De to nye partiene oppnådde dermed målet om å bryte ned den tradisjonelle dominansen til PP og PSOE, to partier som helt siden starten av 1980-tallet har byttet på å danne regjering i Spania.
Rajoy utfordres
Foreløpig er det uklart hvordan den nye regjering i Spania vil se ut. Ingen av de fire største partiene har kommet med konkrete løfter om samarbeid med andre partier. Partileder og statsminister Mariano Rajoy uttalte valgnatten at han ville forsøke å danne mindretallsregjering, men er avhengig av støtte fra opposisjonen.
Samtidig har det spanske arbeiderpartiet, Partido Socialista Obrero Español (PSOE), som landets nest største parti på 22 prosent utfordret planene og snakket om samling på venstresiden. PSOE har tross sin tilbakegang ikke tapt posisjonen som landets nest største parti. Dersom det skal dennes en ny regjering uten PP, vil partiet mest sannsynlig kreve at dets nye leder Pedro Sánchez blir statsminister.
Det spanske parlamentsvalget ble holdt søndag 20. desember. Valgdeltakelsen var på 73,2 prosent, én og en halv prosent mer enn i 2011.
Les også: Valget i Spania