Regjeringspartiet Partido Popular ligger an til å bli det største partiet i det spanske parlamentsvalget. Det viste de siste meningsmålingene før valgdagen 20. desember. De tre største opposisjonpartiene, sosialdemokratene PSOE og Podemos på den ene siden og sentrum-høyrealternativet Ciudadanos på den andre, følger imidlertid tett etter i kampen om regjeringsposisjonen. Ingen av partiene ligger an til å få absolutt flertall. Situasjonen er uvant for Spania som siden starten av 1980-tallet kun hatt to store partier, PP på høyresiden og PSOE på venstresiden.
Det jevne løpet mellom de fire store partiene i Spania har skapt spenning i innspurten til landets parlamentsvalg søndag 20. desember. Regjeringspartiet Partido Popular er fremdeles landets største parti, men har tapt mellom 10 og 15 prosent av oppslutningen de hadde ved brakseieren i 2011 da partiet fikk over 40 prosent av stemmene og absolutt flertall i parlamentet.
Vil fortsette reformene
Statsminister Mariano Rajoy har kjørt hardt på at PP er det eneste partiet som kan styre Spania trygt videre i den økonomiske politikken. Regjeringen har fått støtte av EU for sine innsparingstiltak og de økonomiske reformene som er gjennomført de siste fire årene. Opposisjonen har på sin side kritisert PP for ikke å ta nok hensyn til landets mange gjeldsofre og andre marginaliserte. Mens regjeringspartiet har bidratt til at Spania er tilbake i økonomisk vekst, har forskjellene mellom fattige og rike økt. I tillegg har PP gjort seg upopulær hos mange på grunn av arbeidsreformen. Etter reformen har arbeidsledigheten gått ned, men samtidig har det blitt enklere for firmaer å si opp ansatte og antallet midlertidige kontrakter har gått kraftig opp. Partiet har også tapt oppslutning på grunn av korrupsjonsskandaler og har siden 2011 fått flere av partiets regionspolitikere dømt.
Les også: Skandaler hos 11 av 14 PP-ministere
Nytt politisk landskap
PPs kraftige tilbakegang, som blant annet ble tydelig i lokalvalgene i mai, har åpnet veien for andre partier. Det største opposisjonspartiet PSOE har imidlertid ikke vært den store vinneren i opinionen slik de normalt er når det konservative partiet går tilbake. I stedet har de to nye partiene Ciudadanos og Podemos, med fotfeste på henholdsvis høyre og venstre side av den politiske skalaen, kommet frem. Begge partienes popularitet har økt kraftig det siste året og representerer en klar utfordring til det to etablerte partiene PP og PSOE.
Les også: Tre partier like store foran valget
Situasjonen er uvant for Spania. Landet har siden starten av 1980-tallet kun hatt to store partier, PP på høyresiden og PSOE på venstresiden.
Den gamle «topartiordningen» kan være et avsluttet kapittel i spansk politikk. Tre uker før valget hadde PP, PSOE og Ciudadanos omtrent samme oppslutning på rundt 25 prosent, med Podemos rett bak. PP har etter det gått noen prosent frem og ligger igjen an til å bli landets største parti. Det betyr imidlertid ikke at Rajoy er garantert fire nye år som statsminister. Partiet ligger ikke an til å få flertall og vil mest sannsynlig være avhengig av støtte fra andre partier for å danne regjering.
Politisk samarbeid
Den nye politiske situasjonen har åpent for flere tenkbare konstellasjoner etter valget. Statsminister Mariano Rajoy og PP har allerede snakket åpent om mulige blokkdannelser og har mer eller mindre invitert til samarbeid med Ciudadanos. Det nye sentrum-høyrepartiet som ledes av den unge politikeren Albert Rivera har imidlertid ikke villet gi regjeringspartiet noen garanti om parlamentarisk støtte. Det samme gjelder de andre partiene på venstresiden, det etablerte spanske arbeiderpartiet PSOE med den nye partilederen Pedro Sánchez og den nye sosialdemokratiske alternativet Podemos, ledet av Pablo Iglesias.
Dagen før valget er det pålagt politisk stillhet, forbeholdt velgernes refleksjon (jornada de reflexión). Men da valgkampen ble avsluttet fredag 18. desember hadde ingen av partilederne kommet med konkrete løfter om samarbeid med andre partier.
Foto: Mariano Rajoy (PP), Albert Rivera (Ciudadanos), Pedro Sánchez (PSOE) og Pablo Iglesias (Podemos).