Utenlandske innbyggere er åttedoblet 25 år

Publisert

Nå er en av seks innbyggere i Valencia-regionen av utenlands opphav. Hele en av tre er av utenlandsk opprinnelse i områder som Vega Baja altså Torrevieja-området og Marina Alta/Baja, altså området fra Benidorm og nordover.

Den utenlandske befolkningen i Valencia-regionen har åttedoblet seg på et kvart århundre. Tallet har gått fra 102 000 personer i 1998 til nesten 785 000 i 2022. Dette ifølge de siste endelige tallene fra det nasjonale statistikkinstituttet (INE). I 2022 vil én av seks innbyggere i hovedstaden Valencia (15,4 %) ha utenlandsk pass, mot bare 2,5 % i 1998.

Den territorielle fordelingen av den utenlandske befolkningen er svært ujevn. Mer enn halvparten av utlendingene er konsentrert i Valencia by og i regionene Vega Baja, l’Alacantí og Marina Alta og Baixa.

De regionene der utenlandske bosettere utgjør den største andelen av den totale befolkningen, er Marina Alta og Vega Baja. Mer enn en tredjedel av innbyggerne her ikke er spanjoler (mer enn 35 % i begge tilfeller). Deretter følger Marina Baixa, der tre av ti innbyggere er utlendinger.

Flest rumenere

De mest tallrike utenlandske koloniene i 2022 var rumenske, med 98 300 innbyggere, etterfulgt av marokkanske, med rundt 91 400 innbyggere, og britiske, med 87 700 innbyggere. Disse tre nasjonalitetene står for en tredjedel av utlendingene.

Rumenere er den største utenlandske gruppen i 16 fylker. En av tre rumenere som bor i Valencia, bor i Plana Alta eller Plana Baixa, da begge regionene har rundt 30 900 av de 98 300 rumenerne som er registrert i den autonome regionen. Faktisk er rumenere den største utenlandske kolonien i 7 av de 8 fylkene i Castellón (alle unntatt Baix Maestrat). I fire av disse fylkene er halvparten eller flere av utlendingene av denne nasjonaliteten. Disse er Plana Alta, Alto Mijares, Alt Maestrat og Els Ports. Den rumenske befolkningen har firedoblet seg mellom 2003 og 2022, med en økning på over 70 300 personer.

Marokko

Den marokkanske befolkningen er tredoblet på 20 år. Den har økt med 61 300 personer og nærmer seg nå 91 400 innbyggere. Marokkanere er den største utenlandske kolonien i 8 fylker: i Baix Maestrat, i Castellón; i Alicante i Baix Vinalopó og l’Alt Vinalopó, l’Alcoià og el Comtat, sistnevnte er fylket der halvparten av utlendingene er marokkanere; i Valencia er fylkene der marokkanere er den største utenlandske kolonien Ribera Alta, la Safor og Rincón de Ademuz. Nesten én av fire marokkanere som bor i Valencia, bor i Vega Baja, men her er flertallet av utlendingene briter.

Britene

Den tredje viktigste utenlandske kolonien er den britiske, som i hovedsak er konsentrert i tre områder: Vega Baja, Marina Alta og Marina Baixa. Her bor det 66 200 briter, tre av fire av de 87 700 britiske statsborgerne som bor i regionen. Denne gruppen har vokst med 30 000 personer, eller 52 %, på to tiår. Briter er den største gruppen utlendinger i fem comarcas: fire i Alicante, de tre allerede nevnte pluss Vinalopó Mitjà, og i Valencia, i Valle de Cofrentes-Ayora, hvor de utgjør 4 av 10 utlendinger.

Cap i Casal, lille Italia

Disse tre nasjonalitetene utgjør de største utenlandske befolkningsgruppene i nesten hele Valencia. Unntakene er Valencia by, der italienerne er den største kolonien, og L’Alacantí, der den største utenlandske gruppen er algeriere, og Canal de Navarrés og La Costera, der den bulgarske kolonien er den mest representative. I Canal de Navarrés er nesten halvparten av utlendingene bulgarere, mens de i Costera utgjør en tredjedel av utlendingene. Den fjerde største kolonien målt i antall innbyggere er den colombianske kolonien, med rundt 50 000 personer. Denne gruppen vokste mellom 2002 og 2023 med 14 500 personer (en økning på 41 %). Hver tredje colombianer bor i Valencia eller i l’Horta Sud.

Den kinesiske kolonien firedobles

Den italienske kolonien, den femte største, har firedoblet seg på 20 år og teller nå mer enn 33 300 personer. Hver tredje innbygger fra det transalpine landet bor i Valencia. Den kinesiske befolkningen har også firedoblet seg og er nå den sjette største kolonien med nesten 26 000 personer, hvorav 4 av 10 bor i València og l’Horta Sud.

Av de øvrige største utenlandske koloniene er det venezuelanerne som har vokst mest, med 12 ganger så mange innbyggere, og pakistanerne, med 9 ganger så mange. Med nesten 23 800 innbyggere, 21 900 flere enn i 2003, er venezuelanerne den tiende største utenlandske gruppen. Den pakistanske kolonien har på 20 år vokst fra ca. 1 800 personer til nesten 15 400.

Den siste INE-statistikken med den kommunale fordelingen av befolkningen etter nasjonalitet er imidlertid fra 1. januar 2022 og viser derfor ikke effekten av krigen i Ukraina som brøt ut en måned senere. Inntil da utgjorde den ukrainske kolonien 22 300 personer, mer enn dobbelt så mange som 20 år tidligere. Det var den 11. største utenlandske gruppen, litt under den russiske. Sistnevnte talte rundt 23 800 personer, nesten fire ganger så mange som ved århundreskiftet. Både russere og ukrainere er hovedsakelig konsentrert i Vega Baja og l’Alacantí, der hver tredje statsborger fra begge land er bosatt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter