Utelukker ikke regjeringssamarbeid

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy utelukker ikke et regjeringssamarbeid med opposisjonen i 2015. I følge statsministeren er det bare to partier som kan videreføre arbeidet med å få landets økonomi på rett kjøl, hans eget konservative Partido Popular og sosialdemokratiske PSOE. Uttalelsen kommer i forbindelse med spørsmål om neste års parlamentsvalg som regjeringen har bestemt skal holdes i slutten av november. Også andre representanter fra regjeringspartiet har kommet med liknede antydninger, med det for øyet å sikre et «stabilt styre» for Spania de neste fire årene.

Regjeringspartiet Partido Popular, eller Alianza Popular som det het tidligere, har sammen med Partido Socialista Obrero Español (PSOE) vært de to eneste partiene med nok tilslutning til å danne regjering i Spania siden landets overgang til demokrati på slutten av 1970-tallet. De to partiene har byttet på å inneha rollen som landets utøvende makt, noe statsminister Mariano Rajoy i en tv-sendt tale fredag 26. desember mener forsatt er det eneste gangbare alternativet for Spania. Statsministeren unngikk å kommentere det nye radikale partiet Podemos som siden valgsuksessen i EU-valget i mai i år har seilt frem som landets tredje største parti.

I følge statsministeren var det også for tidlig å snakke om et konkret samarbeid med PSOE. Han fremholdt likevel at topartiløsningen var den riktige løsningen for Spania og omtalte PSOE som et «stort parti» og en politisk motstander han tross uengihet på mange områder hadde respekt for. Deretter tegnet han sitt «eget bilde» av det politiske landskapet i Spania, med PP som sentrum-høyre og PSOE som sentrum-venstre. Han sammenliknet også Spania med land som USA, Tyskland, Frankrike og Australia og mente at folk levde relativt godt i disse landene med liknende topartidominans i politikken – en løsning han derfor håper vil fortsette å gjelde for Spania etter valget til neste år.

Regjeringspartiet Partido Popular har også tidligere flørtet åpnelyst med ideen om et regjeringssamarebeid med PSOE. Blant annet kom partiets genralsekretær María Dolores de Cospedal nylig med liknende uttalelser. Sosialdemokratene har imidlertid så langt utelukket muligheten. PSOEs nye leder Pedro Sánchez uttalte så sent som i november at en koalisjon ikke var interessant og at partiet heller ville styre alene i en mindretallsregjering.

Til neste år er det både kommunevalg og parlamentsvalg i Spania. Oppslutningen til landets tre største partier, PP, PSOE og Podemos følges derfor tett gjennom meningsmålinger. Mens både PP og PSOE har gått tilbake har det nye «protest-partiet» Podemos skutt i været.

Hva som eventuelt vil skje etter parlamentsvalget i 2015, var noe statsminister Rajoy (PP) under talen 26. desember mente måtte ligge inntil videre. «Innen et år, når vi vet valgresultatet, kan vi begynne å snakke om dette» var det nærmeste han kom et konkret svar på spørsmålet. Statsministeren ønsket i stedet å fokusere på landets økonomiske utvikling og karakteriserte 2014 som året der Spania «gjenvant kontroll» og 2015 som året der økonomien for alvor vil «ta seg opp».

Parlamentsvalget skal etter planen holdes i slutten av november 2015. Før det, i mai, er det kommunevalg i 13 av landets 17 regioner.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter