Uavhengighetspartiene vant valget

Publisert

Med en historisk høy valgdeltakelse på over 77 prosent endte regionsvalget i Catalonia med seier til uavhengighetpartiene. Den nydannede partikoalisjonen Junts pel Sí (Sammen for Ja) og det venstreradikale CUP nådde ikke over 50 prosent av stemmene, men fikk likevel absolutt flertall i regionsparlamentet på mandatfordelingen (72 av totalt 135 seter). Dermed kan det dannes en politisk blokk med absolutt flertall for løsrivelse fra Spania.

Selv om uavhengighet fra Spania regnes som lite sannsynlig i overskuelig fremtid, tyder likevel alt på at prosessen for løsrivelse vil fortsette. Nest største parti i valget ble høyre-sentrumsalternativet Ciudadanos med 18 prosent (25 seter), et parti som er imot uavhengighet.

Regionsvalget i Catalonia søndag 27. september var skrevet ut av regionspresident Artur Mas i januar i år og gjort til å handle om et ja eller nei til løsrivelse fra Spania. Mas´ sentrum-høyreparti CDC gikk tidligere i år sammen med andre uavhengighetspartier på venstresiden og presenterte partisamarbeidet for uavhengighet, Junts pel Sí. Partiene oppnådde nær 40 prosent av stemmene. Sammen med det venstreradikale CUP på 8 prosent kan det nå dannes en politisk blokk i regionsparlamentet som vil fortsette prosessen for løsrivelse fra Spania.

Selv om uavhengighetspartiene Junts pel Sí og CUP har fått et parlamentarisk flertall med 72 av totalt 135 seter i parlamentet, nådde de likevel ikke opp til 50 prosent av stemmene. I en prosentvis fordeling av stemmegivningen får Ja-siden rundt 48 prosent og Nei-siden 52 prosent. Valgets kanskje største vinnere er to partier på hver sin side av skillet, sentrum-høyrepartiet Ciudadanos som er imot uavhengighet og det sosialdemokratiske CUP som er for. Begge partiene fikk sin representasjon i det katalanske parlamentet tredoblet til henholdsvis 25 og 10 representanter.

Les også:

“Uavhengighet vil ruinere Catalonia”

Endrer loven for å stoppe Mas

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter