“Uavhengighet vil ruinere Catalonia”

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) kom søndag 20. september med en kraftsalve mot Catalonias ønske om uavhengighet fra Spania. Med kun én uke til det katalanske regionsvalget advarte statsministeren mot løsrivelse og mente det ville føre til «ruin» for regionens banker, selskaper og det katalanske folk. Han advarte også om at uavhengighet ville innebære tap av medlemskap i EU, noe Europakommisjonen selv nylig har varslet. Talen kommer etter at ferske meningmålinger viser at over 50 prosent av velgerne i Catalonia kommer til å stemme på uavhengighetspartier.

Statsminister Mariano Rajoy og regjeringspartiet Partido Popular oppfordrer velgerne i Catalonia til å bruke stemmeretten når regionen søndag 27. september holder valg. PP som hele tiden har vært sterkt imot det katalanske uavhengighetsprosjektet vil i dagene frem mot valget forsøke å mobilisere velgere i Catalonia imot løsrivelse.

Partiet vil blant annet fokusere på innbyggere som opprinnelig er fra andre regioner i Spania, skriver avisen El País. På 1950 og 1960 var det arbeidsinnvandring til Catalonia fra blant annet fra Galicia i nord og Extremadura og Andalucía i sør. Denne delen av befolkningen skal tradisjonelt ha vært imot katalansk uavhengighet. Mange har bosatt seg i forstedene til den katalanske hovedstaden Barcelona. Dette vil derfor bli et viktig kampanjeområde for PP de neste dagene.

Mariano Rajoy hadde selv reist til Catalonia for anledningen søndag 20. september og holdt tale på et partimøte i Badalona, nabokommunen til Barcelona. Med referanse til regionspresident Artur Mas og de andre uavhengighetskandidatene uttalte statsministeren overfor velgerne: «Ikke la dem lure dere. De er ikke flere. De kommer til å bli det, hvis dere ikke snakker, hvis dere blir hjemme, hvis dere ikke griper sjansen og bruker retten».

Med kun én uke til det katalanske regionsvalget advarte den spanske statsministeren mot planene om løsrivelse og mente det ville føre til ruin for Catalonias banker, selskaper og det katalanske folk. Han advarte også om at uavhengighet vil innebære tap av medlemskap i EU, noe Europakommisjonen selv nylig har varslet. I følge en svært engasjert statsminister ville det heller ikke bli penger til folks pensjoner og selskaper kom til å rømme Catalonia for å unngå å måtte betale ekstra skatt og avgifter til EU etter å ha havnet utenfor unionen.

Talen kommer etter at ferske meningmålinger viser at over 50 prosent i Catalonia kommer til å stemme på uavhengighetspartiene. Den 27. september er det valg til regionsparlamentet, et valg som ble skrevet ut av regionspresident Artur Mas i januar og som handler om et ja eller nei til uavhengighet. Regjeringspartiet har sammen med andre uavhengighetspartier gått sammen og presentert en egen valgliste Junts pel Sí (Sammen for Ja). Målet er å vinne valget og erklære uavhengighet for Catalonia.

Les også:

Massiv markering for uavhengighet

Endrer loven for å stoppe Mas

 

 

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter