Tyrefektet med baby på armen

Publisert

Debatten om tyrefekting har fått et uventet innslag fra pro-tyrefektere i Spania. Den kjente matadoren Francisco Rivera la nylig ut et bilde av seg selv på den Internett-baserte fotodelingstjenesten Instagram der han tyrefekter med sin fem måneder gamle datter på armen. Bildet har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier, men har også fått støtte fra tilhengere av tyrefekting. I ettertid har også flere andre spanske tyrefektere lagt ut liknende bilder av seg selv med babyer og små barn på armen, som en støtteerklæring til Rivera.

Tyrefekting er i utgangspunktet støttende for mange grunnet de åpenbare lidelsene oksen gjennomgår. At det så tyrefektes med et spedbarn på armen gjør neppe saken bedre.

Alle er imidlertid ikke enige i at dette er noe å reagere negativt på. Tyrefekteren Francisco Rivera Ordóñez som med sitt Instagram-bilde har skapt overskrifter både i spanske og utenlandske aviser, gjør «bare» det faren hans gjorde med han da han var på samme alder. I teksten til bildet snakker han om hendelsen som «dåpen» til sin datter, noe han er stolt av og som er blitt gjort i generasjoner i hans familie. Farfaren hans skal ha gjort akkurat det samme med hans far, forklarer han.

At slike ting ligger til familien gjelder imidlertid ikke bare Rivera, men ser ut til å være en akseptert tradisjon innen faget. Flere andre matadorer har lagt ut liknende bilder i sympati med Rivera. Bildet har også fått en rekke positive reaksjoner fra folk som er pro-tyrefekting.

Samtidig har bildet ikke uventet møtt sterk motstand i sosiale medier. Mange er skremt over det de mener er en farlig lek og betegner det som uansvarlig. De som kjenner til Rivera fra før vet da også ha han så sent som i august i fjor i all hast måtte fraktes til sykehus og opereres etter å ha blitt gjennomboret i magen av en okse under et stevne i Huesca. Det legges også vekt på at slike bilder ikke er representative for Spania, men fort kan gi et galt inntrykk av hva spanjoler står for.

I tillegg til stormen av negative reaksjoner på Internett, har det regionale barneombudet i Andalucía der Rivera bor også reagert på hendelsen. Ombudet (Defensor del Menor de la Junta de Andalucía) sier i en uttalelse at de tar totalt avstand fra handlingen og vil undersøke saken nærmere for å se om det er behov for å ta rettslige skritt.


Facebook og tyrefekting?

Parallelt med Riveras kontroversielle «stunt» har det oppstått debatt på Facebook om bruk av tyrefektingsbilder. Det globale nettsamfunnet har regler for hva det er lov å legge ut av bildemateriale. Nylig ble bilder av okser i tyrefekting eller okseløp inkludert under kategorien uønsket og ville bli fjernet fra nettsidene.

De nye Facebook-reglene skapte fort debatt.  At man plutselig ikke skulle ha lov til å legge ut bilder fra stevner ble naturligvis kritisert av tilhengerne av den omstridte tradisjonen. Tyrefektingsmotstandere var på sin side glade for de nye reglene og ønsket forbudet velkommen.

Samtidig var det også enkelte aktivister som var imot de nye restriksjonene. Bilder av blodig okser på arenaen som pines og drepes blir nemlig også brukt som dokumentasjon på at dyreplageriet fremdeles foregår. Slike bilder deles derfor på Facebook for å skape økt oppmerksomhet rundt kampen mot tyrefekting. Facebook har i ettertid fjernet det spesifikke forbudet fra sine sider.

Les også: EU vil ikke subsidiere tyrefekting

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter