Tre partier like store foran valget

Publisert

Tre politiske partier i Spania får omtrent like stor oppslutning før parlamentsvalget 20. desember, det konservative regjeringspartiet Partido Popular, det spanske arbeiderpartiet PSOE og det nye høyre-sentrumsalternativet Ciudadanos. Alle tre partiene ligger i følge en fersk meningsmåling på 22 prosent. Deretter følger det nye sosialdemokratiske Podemos på 17 prosent. Sistnevnte parti har frem til nylig vært landets tredje største parti, men må tre uker før valget se seg forbigått av rivalen Ciudadanos.

PP, PSOE og Ciudadanos er for øyeblikket de tre sterkeste kandidatene til å danne ny regjering i Spania etter valget 20. desember. Bak dem følger Podemos. Sistnevnte partiet har imidlertid tapt terreng til rivalen Ciudadanos og vil dersom man skal tro meningsmålingene måtte mobilisere et betydelig antall velgere for å henge med i kampen om regjeringsposisjonen.

Ciudadanos som ble etablert i 2006 ledes av den unge politikeren Albert Rivera og regnes i spansk sammenheng som et høyre-sentrumsparti. Siden etableringen har Ciudadanos bygget seg opp til å bli et av landets største partier. I følge novembermålingen fra spanske Metroscopia er partiet for øyeblikket nest størst med en oppslutning på hele 22,6 prosent.

Regjeringspartiet Partido Popular med statsminister Mariano Rajoy er fremdeles landets største parti på 22,7 prosent, men har siden valgseieren i november 2011 fått oppslutningen halvert. Landets tredje største parti er sosialdemokratiske PSOE med 22,5 prosent, et parti som også har tapt mange velgere de siste årene. Partiet ledes av Pedro Sánchez, som tok over for Alfredo Pérez Rubalcaba i fjor.

Det nye sosialdemokratiske Podemos som er det yngste partiet i Spania får på sin side 17,1 prosent. Partiet som ledes av den unge akademikeren Pablo Igelsias ble etablert rett før EU-valget i 2014. Partiet kom fra ingenting og fikk fem representanter i Europaparlamentet. Podemos som har vært den tydeligste motstanderen av PP-regjeringens sparepolitikk og som springer ut av bevegelsen av indignerte spanjoler (15-M) var etter etableringen lenge blant de tre største partiene i Spania. Fra desember 2014 til desember i år har de imidlertid tapt terreng og gått fra en oppslutning på over 21,9 prosent til 17,1 prosent.

Både Podemos må i likhet med Ciudadanos likevel kunne regnes som en reell utfordrer til PP og PSOE i kampen om regjeringsmakten i Spania. Dette er den nye generasjonen politikere som har vokst frem i takt med de gamle makthaverne PSOEs og PPs manglende evne til å bekjempe korrupsjon og sosial ulikhet i Spania.

Partido Popular (PP) og Partido Socialista Obrero Español (PSOE) har siden begynnelsen av 1980-tallet vært alene om å dominere spansk politikk på nasjonalt nivå og har byttet på å sitte i regjering. Mange forventer nå at parlamentsvalget den 20. desember skal markere slutten på «topartisystemet» i Spania med over tretti år med PP- og PSOE-dominans.

Foto: (Fra venstre) Mariano Rajoy (PP), Albert Rivera (Ciudadanos) og Pedro Sánchez (PSOE).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: