Togforbindelse til Alicante flyplass utsatt på ubestemt tid

0
142

Arbeidet med togforbindelse til flyplassen El Altet i Alicante er utsatt på ubestemt tid. Utbyggingen  er ett av flere prosjekter som har blitt satt på vent som følge av krav til innsparinger i det offentlige.

Usikkerhet rundt gjennomføringen av prosjektet oppstod allerede under siste del av PSOE-regjeringen til José Luis Rodríguez Zapatero. Investeringene har en budsjettramme på 40 millioner euro.

Presidenten for Institutt for økonomiske studier i Alicante (Ineca), Joaquín Rocamora, har nå bedt regjeringen om å gjenoppta arbeidene. Han mener det handler om beskjedne utbyggingskostnader til et prosjekt som har garantert inntjening.

I en studie av kvaliteten på infrastrukturen ved flyplasser rundt middelhavet, foretatt av instituttet, havner El Altet nederst på listen.

Per i dag finnes det ingen togforbindelse til flyplassen. Terminalen er imidlertid anlagt med en ny parkeringsplass der det også er satt av plass til togstasjon. Planen for utbygging inneholder en løsning lik den ved Oslo Lufthavn Gardermoen der toget bringer passasjerene rett til terminalen.

Tog til El Altet vil, sammen med annen utbygging kunne knytte flyplassen til de mest sentrale destinasjonene i provinsen og blant annet kobles til hurtigtoget (AVE) til Alicante (antatt ferdig 2013), med videre forbindelse til Elche.

I følge rapporten til Ineca er terskelen for denne typen infrastruktur på rundt 6 millioner passasjerer i året. Med andre ord, flyplasser som har et høyere antall passasjerer enn dette bør har et godt utbygget transporttilbud til de reisende. El Altet hadde i 2011 nærmere 10 millioner passasjerer.

Av Ole C. Glad