Titusener i «marsj for endring»

Publisert

Tusenvis av spanjoler tok lørdag 31. januar til gatene i Madrid med krav om politiske endringer. Arrangementet var ledet av det nye og fremadstormende sosialdemokratiske partiet Podemos. Partiet har siden EU-valget i fjor seilt opp som et reelt alternativ til etablerte partier i Spania. Med slagord som «endring er mulig» og «nedtellingen har startet» ble det demonstrert og holdt appeller i sentrum av hovedstaden.

Massemønstringen «Marcha del cambio» i Madrid lørdag 31. januar var i følge arrangørene ikke en protest mot regjeringen men en markering for «folket» og starten på en ny politisk æra i Spania. Arrangementet var planlagt mange måneder i forveien av det nye sosialistiske alternativet Podemos og trakk titusener av mennesker til hovedstaden.

Med slagord som «endring er mulig» og «nedtellingen har startet for Partido Popular» ble det demonstrert og holdt appeller ved Puerta del Sol-plassen i sentrum av Madrid. Partileder i Podemos, Pablo Iglesias, erklærte 2015 som året for endring og at partiet hans hadde til hensikt å vinne over regjeringspartiet Partido Popular i valget. Den ferske partilederen påpekte at endringen allerede har startet og henviste til sosialistenes valgseier i Hellas for noe dager siden.

2015 er det store valgåret i Spania med lokalvalg i de fleste regioner og parlamentsvalg mot slutten av året. I liket med det greske sosialistpartiet Syriza ønsker Podemos en endring fra dagens konservative og harde sparepolitikk til en sosialpolitikk med fokus på den vanlige spanjol og landets mange arbeidsledig og unge som i dag går uten utsikter til jobb.

Hverken Partido Popular eller landets nest største parti PSOE har kunnet la være å kommentere det nye politiske alternativet i Spania. Partilederen i sosialdemokratiske PSOE, Pedro Sánchez, har definert sitt eget parti som sentrum-venstre og med det gjort det klart at partiet ikke har til hensikt å føre en like radikal politikk som Podemos. Men i motsetning til det konservative regjeringspartiet PP, har PSOE ikke ønsket å støte bort den nye kandidaten på venstresiden. Partiet etterspør likevel et tydeligere program fra Podemos med konkrete forslag til endringer.

Representanter fra regjeringspartiet Partido Popular mener på sin side at Podemos og partileder Iglesias spiller på folkets misnøye og bruker den for alt den er verdt. Flere av PPs toppolitikere har kommet med uttalelser der de advarer det spanske folk mot Podemos og mener partiet vil lede Spania ut i kaos. Statsminister Mariano Rajoy uttalte nylig at den nye politiske motstanderen ikke vil klare å komme til makten gjennom å «svartmale» Spania. PSOE har på sin side bedt om «mindre høye rop» og «flere ideer» for hvordan landet skal styres.

I følge arrangørene skal så mange som 300.000 mennesker ha deltatt i markeringen i Madrid. Dette modereres av spansk politi som anslår rundt 100.000.

Les også: Vi kan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter