Tidligere ordfører i Alicante og folkevalgt til Valencia-parlamentet Luis Díaz Alperi trekker seg fra aktiv politikk. Den 68 år gamle PP-politikeren har lenge vært under press fra både opposisjonen og eget parti på grunn av beskyldninger om bedrageri og skatteunndragelse. I tillegg står han tiltalt i korrupsjonssaken Caso Brugal sammen med partifelle og nåværende ordfører i Alicante, Sonia Castedo. Díaz Alperi skal ha oppgitt personlige motiver og helse som årsak til at han trekker seg.
Luis Díaz Alperi er tiltalt for korrupsjon og skatteunndragelse. Forholdet går tilbake til årene 2007 til 2010, da han skal ha latt være å betale skatt av inntekter på over én og en halv million euro. I følge skattemyndighetene skylder den profilerte regionspolitikeren staten over 682.000 euro i skatt (ca. 5,7 millioner kroner). Alperi ble i mars bedt om å betale inn et foreløpig erstatningsbeløp på 2,3 millioner euro. Dersom han blir kjent skyldig i saken risikerer han over ni års fengsel.
I tillegg til de alvorlige beskyldningen om skattejuks er den gamle PP-strategen også innblandet i en annen korrupsjonssak. Saken inngår i korrupsjonsskandalen kjent som Caso Brugal. Alperi står tiltalt for å ha lekket informasjon fra reguleringsplanen for utbygging i Alicante til entreprenøren Enrique Ortiz og skal til gjengjeld ha mottatt bestikkelser i form av kontanter, feriereiser og gaver. Nåværende ordfører i Alicante og medlem av regionsparlamentet, Sonia Castedo (PP), er også tiltalt i saken.
Når Díaz Alperi nå trekker seg som parlamentsmedlem for Partido Popular gjenstår det «bare» fem korrupsjonstiltalte representanter fra partiet i Valencia-parlamentet. En av dem er nevnte Alicante-ordfører Sonia Castedo. Presset mot henne og de resterende representantene øker etter hvert som regionsvalget i Valencia nærmer seg.
Partido Populars partileder i Valencia og president i regionen Alberto Fabra har lansert begrepet «den rød streken» som skal markere nulltoleransen for korrupsjon blant de folkevalgte. Partilederen har siden han overtok makten etter den korrupsjonsmistenkte Francisco Camps´ avgang i 2011, snakket om nye tider for PP i Valencia. Når listene for valget i 2015 er klare vil de dersom partiet holder ord være frie for korrupsjonstiltalte politikere.
Presset på for eksempel Alicante-ordfører Sonia Castedo om å si fra seg vervet øker. Den korrupsjonstiltalte ordføreren er som mange andre ordførere i Spania både representant for kommune og folkevalgt til parlamentet.
En annen som lenge nektet å trekke seg som parlamentsmedlem er Gürtel-tiltalte Milagrosa Martínez. Martínez er tiltalt for korrupsjon fra tiden da hun hadde ansvaret for turisme i Valencia-regionen og skal ha vært med på å skaffe kontrakter til det korrupte nettverket Gürtel. Novelda-ordføreren ga omsider etter for presset og trakk seg i slutten av mars. Hun beholder imidlertid ordførervervet, en jobb hun mener må kunne holdes adskilt fra korrupsjonsanklagene på regionalt nivå.
Flere andre i partiet har allerede gitt etter for presset om å trekke seg. Når det gjelder Luis Díaz Alperi, har han ikke selv innrømmet at avgangen skyldes korrupsjonsanklagene, men begrunner beslutningen om å gi seg med helsemessige og personlige årsaker.
(Foto: Luis Díaz Alperi fra Partido Popular, Corts Valencianes 2014)