Tiltalt for netthets mot eks-kongen

Publisert

En kommunepolitiker i Alicante er tiltalt for netthets mot Spanias tidligere konge Juan Carlos I. Marisol Moreno som ble valgt inn i byrådet etter kommunevalget i mai i år skal på sosiale medier blant annet ha kalt kongen «morder» og «hijo de puta». I tillegg skal hun ha betegnet resten av kongefamilen som «latsabber, bedragere, drankere og mordere». For dette er hun tiltalt etter den omstridte paragrafen i den spanske straffeloven om «fornærmelser mot tronen» som har en strafferamme på opptil to års fengsel.

De aktuelle kommentarene på Internett skal ha falt før Moreno (Ganemos Alicante) ble valgt inn i Alicante kommune. I sitt forsvar sier den ferske politikeren at hun ikke ønsket å angripe kongehuset, men at kommentarene var rettet mot «jaktmannen» Juan Carlos.

Juan Carlos som abdisert i juni i fjor ble svært upopulær etter sin beryktede jakttur til Afrika i 2012. Midt i økonomiske nedgangstider dro spanskekongen på luksuriøs elefantjakt til Botswana, en hendelse som blant annet førte til at han samme år mistet æresmedlemskapet i World Wide Fund for Nature (WWF).

Det var denne hendelsen som Alicante-politikerens kommentarer ført og fremst skal ha vært rettet mot. Hun skal imidlertid ha fortsatt med nye kommentarer fra 2012 og helt frem til april i fjor.

Marisol Moreno er tiltalt etter paragrafen om «fornærmelser mot tronen» i den spanske straffeloven (Injurias a la Corona). Paragrafen er omstridt og har ført til flere kontroversielle rettssaker i Spania. En av de mest kjente fra de siste årene gjaldt det satiriske ukebladet El Jueves i Barcelona som i 2007 trykket en forside med en tegning av den gang prins Felipe og prinsesse Letizia som hadde sex. Bladets ansvarlige skal etter en lengre rettssak ha sluppet unna med en bot på 3.000 euro.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter