Tidligere finansminister arrestert

Publisert

Spanias tidligere finansminister og leder for Det internasjonale pengefondet Rodrigo Rato er arrestert i en større svindelsak. Rato har lenge vært under etterforskning i forbindelsen med finansskandalen i Bankia og den påfølgende saken om bruk av “svarte” firmakort. Den utløsende årsaken til arrestasjonen torsdag 16. april skal imidlertid være den tidligere PP-politikerens forsøk på å skjule formue i utlandet. Arrestasjonen kommer etter at det ble kjent at Rato skal ha benyttet seg av det omstridte skatteamnestiet som regjeringen og Partido Popular innførte i 2012. Amnestiet gikk ut på at alle som meldte fra til myndighetene om formue de hadde lurt unna på kontoer i utlandet skulle slippe straff mot at de betalte en viss prosent av saldoen til staten.

Arrestasjonen av Rodrigo Rato kommer etter nye avsløringer om den tidligere finansministerens personlige formue, opplysninger som angivelig ikke stemmer overens med det han har opplyst til spanske skattemyndigheter. Om ettermiddagen torsdag 16. april skal Ratos leilighet og kontorlokaler i Madrid ha blitt ransaket. I forbindelse med politiets operasjon skal det ha blitt utstedt en arrestordre, melder det spanske nyhetsbyrået Efe.

Før ransakelsen var det kommet opplysninger om at Rato personlig skal ha benyttet seg av det omstridte skatteamnestiet som hans eget parti, regjeringspartiet Partido Popular, innførte i 2012. Amnestiet gikk ut på at alle som meldte fra til myndighetene om formue de hadde lurt unna på kontoer i utlandet, skulle slippe straff mot at de betalte et gebyr på 10 prosent av saldoen.

Det er ikke ventet at Partido Popular eller statsminister Mariano Rajoy vil komme med noen formell uttalelse i saken, i det Rato allerede er utvist av partiet.

Les også:

Minister kastet ut av PP

Fikk inn 1,2 milliarder euro på skatteamnesti

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter