Høyesterett har i dag (mandag 5. mai) avgjort at den kontroversielle sivile saken mot ekskongen er «juridisk død», uten nye bevis som støtter påstandene om lovbrudd.
Statsadvokaten henla saken for tre år siden, men rasende advokater startet et gruppesøksmål for å tvinge ham til å ta en avgjørelse. Det hjalp ikke. Juan Carlos går fri. Igjen.

Drepte sin egen bror, aldri etterforsket
Kalt «den heldigste mannen i live» av kritikerne, sier noen at bare Donald Trump kan måle seg med ham når det gjelder å unnslippe rettferdighet. Og det er ikke engang halvparten. Det blir ikke ofte nevnt, men han drepte sin egen bror – og ble aldri seriøst etterforsket for det.
Man kan si at han har levd et privilegert liv.
Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, som er hans fulle navn, ble født i eksil i 1938 (han er nå 87 år gammel). Seks år før han ble født, abdiserte hans bestefar, og de fleste spanjoler antok at monarkiet i Madrid var over. Franco ble imidlertid diktator, og han likte gammeldagse «fornemme» forestillinger som kongedømme.
Juan Carlos’ far var neste i rekken, men vinket sønnen forbi – så Juan Carlos fikk nytte av nok en tilfeldighet og ble Francos arving.
Vi vet alle at han ble konge etter Francos død i 1975 og sto overfor et antidemokratisk opprør i 1981 (selv om noen sier at han ventet til klokka 01.00 før han talte, og at han ville ha gått med på opprøret hvis han kunne). Han har overlevd en rekke skandaler, blant annet kjøp av smykker til elskerinnen Corinna og jakt på truede dyr på safari, men brorens død blir sjelden nevnt.
Døde av skudd mot hodet
29. mars 1956 levde den spanske kongefamilien fortsatt i eksil i Estoril i Portugal. Prins Alfonso, som var 14 år gammel, vant en golfkonkurranse den morgenen. Klokka halv ni om kvelden kom familielegen i all hast for å behandle Alfonso. Han skulle ende opp med å bekrefte at barnet døde av et skudd i hodet.
Tilsynelatende hadde Alfonso og hans 18 år gamle bror Juan lekt med en .22-kaliber revolver i lekerommet i villaen. Pistolen gikk av. Den dag i dag vet ingen nøyaktig hva som skjedde.
«Det vil være absolutt stillhet rundt detaljene i den skjebnesvangre hendelsen: det er et mysterium, det kan bare være gjenstand for hypoteser», skriver Laurence Debray, Juan Carlos’ autoriserte biograf.
Fem versjoner
Det finnes opptil fem forskjellige versjoner av hva som skjedde den kvelden. Den britiske historikeren Paul Preston har samlet dem i sin bok Juan Carlos, A People’s King (2003).
Fredag 30. mars 1956 beordret diktatoren Francisco Franco den spanske ambassaden i Lisboa til å utgi følgende uttalelse: «Mens Hans Høyhet Infante Alfonso rengjorde en revolver sammen med sin bror, gikk det av et skudd som traff ham i pannen og drepte ham.»
Den italienske pressen publiserte imidlertid en helt annen versjon, der det ble hevdet at Juan Carlos holdt pistolen og at fingeren hans var på avtrekkeren da det dødelige skuddet gikk av. I sin selvbiografi verken benektet eller bekreftet grevinnen av Barcelona (deres mor) at Juan holdt pistolen.
Hun skal angivelig ha fortalt sin syerske, Josefina Carolo, at hennes eldste sønn spøkefullt siktet revolveren mot sin yngre bror og, uten å være klar over at pistolen var ladd, trykket på avtrekkeren.
Juan Carlos fortalte en lignende versjon av dette til Bernardo Arnoso, en portugisisk venn. Han la imidlertid til en detalj: ifølge ham hadde kulen spratt av en vegg og truffet lillebroren i ansiktet.
Greven av Barcelona (deres far) løp opp til lekerommet hvor Alfonso lå i en blodpøl, og prøvde å gjenopplive sønnen. Barnet døde i armene hans. Nylig har en mer skandaløs versjon sirkulert, spredt av et annet medlem av den europeiske kongefamilien.
«Jeg var der. Vi var [også] i eksil, og vi pleide å skyte på glass og flasker på stranden i Cascais. Juanito skjøt broren sin og drepte ham», minnes prins Victor Emmanuel av Savoy, sønn av den siste kongen av Italia, i den nye Netflix-dokumentarserien The King Who Never Was.
«Han skjøt ham ikke direkte, men gjennom skapet», presiserer han. «Jeg var der. Det var 100 % en ulykke.»
Fraværet av en rettslig etterforskning av Alfonsos død har gitt opphav til alle slags spekulasjoner i nesten syv tiår. Alfonso ble begravet på Cascais kirkegård 31. mars 1956. Etter seremonien plukket faren opp pistolen og kastet den i havet.
Juan Carlos har aldri snakket offentlig om denne episoden i livet sitt, men nesten 70 år senere fortsetter spøkelset av Alfonso de Borbón å hjemsøke ekskongen.