Tar side i prinsesse-saken

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) mener prinsesse Cristina er uskyldig. Statsministeren sier til media at han både “ønsker og er overbevist” om at den bedrageritiltalte prinsessen er uskyldig. Uttalelsen kommer samtidig med at regjeringspartiet Partido Popular har trumfet igjennom en ny lov som gir avgåtte kong Juan Carlos rettslig immunitet, et privilegium han mistet da han abdiserte. Det er andre gang statsministeren tar side i prinsesse-saken. Også i januar kom han med liknende uttalelser.

I tillegg til statsministerens uttalelser har statsadvokaten i Palma på Mallorca, Pedro Horrach, også gått ut og forsvart prinsessen. Horrach som flere ganger tidligere har blandet seg inn i rettsprosessen beskylder nå dommeren i saken for å ha skjulte intensjoner og for å drive med oppspinn. Dommer José Castro og statsadvokaten har i mange år jobbet sammen i kampen mot korrupsjon på Mallorca og står bak opprullingen av bedragerisaken mot prinsessens ektemann Iñaki Urdangarín og hans kompanjong Diego Torres. Men etter at dommeren også valgte å ta ut tiltale mot prinsessen har statsadvokaten av uvisse årsaker brutt med sin tidligere kollega.

Statsadvokat Horrach har i utgangspunktet ingenting med tiltalebeslutningen å gjøre. Prinsessen har sine egne forsvarere og etterforskningen og spørsmålet om påtale er fullt og helt dommerens ansvar. Det er derfor uklart hvilket engasjement statsadvokaten egentlig har i saken. Det samme gjelder motivet bak uttalelsene til landets statsminister som for andre gang går ut og forsvarer prinsessen.

På spørsmål om saken under en pressekonferanse i Brussel fredag 27. juni svarte Mariano Rajoy at han både «ønsket» at prinsessen er uskyldig og var «overbevist» om at hun er det. Rajoy som var i Brussel i forbindelse med valg av ny president i EU-kommisjonen har også tidligere kommet med uforbeholden støtte til prinsessen. Det skjedde etter at dommeren i saken tok ut tiltale mot prinsessen 7. januar i år for skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Etterforskningen i saken har ledet frem til et omfattende bevismateriale som tilsier at det er grunn til å tro at prinsesse Cristina både visste om ektemannens disposisjoner og brukte av pengene han skal ha underslått. På tross av denne informasjonen valgte statsministeren på begynnelsen av året å «erklære» prinsessen for uskyldig, en uttalelse han nå gjentok i Brussel.

I tillegg har Kongressen i Madrid godkjent lovreformen som forlenger tidligere kong Juan Carlos´ rettslige immunitet. Loven som ble vedtatt med stemmer fra Partido Popular og de to konservative småpartiene Forum Asturias og det UPN fra regionen Navarra gir også immunitet til Juan Carlos´ kone dronning Sofia, den nye dronningen Letizia og kronprinsessen av Asturias, Leonor.

Landets nest største parti, opposisjonspartiet PSOE, avstod fra å stemme. Det samme gjorde det katalanske CiU og Canary Coalition fra Kanariøyene. En rekke mindre partier stemte også imot loven.

Les også:

Opprettholder tiltalen mot prinsessen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: