Taper milliarder på ulovlig tobakksalg

Publisert

I følge en nye studie taper den spanske stat 1.038 millioner euro i skatter og avgifter i året på ulovlig tobakksalg. Det vil si, dette er summen de kunne ha tjent dersom tobakken i stedet hadde blitt solgt på lovlig måte. I følge undersøkelsen som er gjort for den spanske tenketanken Think-Com har 3,3 prosent av de spurte kjøpt smuglerrøyk minst en gang i løpet av inneværende år. De fleste oppgir den høye prisen på tobakk som årsak til at de bryter loven.

 

Mye av smuglertobakken som selges i Spania kommer fra Kanariøyene, Gibraltar og Andorra. Tobakksalget på disse stedene er til dels orientert mot den illegale industrien. I følge tall fra spanske myndigheter importerte Gibraltar rundt 140 millioner sigarettpakker i 2012, mens innbyggertallet bare er på rundt tretti tusen. I følge tall fra spansk tollvesen ble det samme år konfiskert 723.000 røykpakker på grensen. Det tilsvarende tallet for Andorra var på 500.000. I følge spansk politi kommer også store deler av den illegale tobakken fra gamle sovjetstater som Ukraina og Hviterussland samt fra landene rundt Persiabukten. Alt i alt ble det beslaglagt ca. fem millioner smuglerpakker i Spania i 2012.

 

Offisielle utsalgssteder, «estancos» og tobakksbutikker, melder om fall i omsetningen. Skal man tro bransjen utgjør det illegale markedet i dag rundt 12 prosent av salget. For fem år siden skal denne andelen ha vært på bare 5 prosent.

 

Nedgangstider har bidratt til lavere salg og tilsvarende økning i illegalt salg mener bransjefolk. Ordinær pris på en pakke røyk i Spania i dag er på rundt 4,5 euro, mens smuglerrøyken selges for så lite som én euro. Disse faktorene, sammen med røykeloven, regnes som årsaken til nedgangen i tobakksalget. I tillegg kommer prisøkningen på tobakk. Moms og avgifter utgjør omtrent 80 prosent av prisen på en røykpakke, noe som betyr rundt 10 milliarder euro i årlige inntekter for den spanske stat.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter