Sviende nederlag for Puigdemont

Publisert

EU-domstolen har endelig avvist anken mot Europaparlamentet fra den tidligere katalanske regionspresidenten Carles Puigdemont og den tidligere rådgiveren Toni Comín. De protesterte mot at de ikke ble anerkjent som medlemmer av Europaparlamentet etter valget i mai 2019, og at de dermed ble nektet immunitet.

De spanske valgmyndighetene hadde utelukket de to folkevalgte politikerne fra listen fordi de ikke møtte opp i Madrid for å avlegge den obligatoriske troskapseden til den spanske grunnloven.Domstolen i Luxembourg slår fast at EU-presidenten ikke har rett til å stille spørsmål ved riktigheten av den spanske listen, ettersom dette kan være i strid med maktfordelingen mellom EU og medlemslandene.Denne dommen kan imidlertid påvirke en annen pågående prosess der Comín har anket avgjørelsen om ikke å bli anerkjent som MEP etter valget i juni 2023, der JEC også har utelukket ham fra listen fordi han ikke oppfylte kravene i den spanske valgloven.

Domstolen bekreftet at Europaparlamentets daværende president, Antonio Tajani, ikke kunne avvike fra listen over valgte MEP-er som var offisielt fremlagt av de spanske valgmyndighetene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter