Suspenderte Catalonias folkeavstemning

Publisert


Nyttig å vite:

Spanias grunnlovsdomstol suspenderte mandag 29. september en rådgivende folkeavstemning om Catalonias selvstendighet.

Til tross for avgjørelsen lover lederne i de rike nordøstlige regionen å gå videre med avstemningen den 9. november.

Spanias grunnlovsdomstol suspenderte mandag 29. september en rådgivende folkeavstemning om Catalonias selvstendighet.

Til tross for avgjørelsen lover lederne i de rike nordøstlige regionen å gå videre med avstemningen den 9. november.

Grunnlovsstridig
Den enstemmige dommen kom kun timer etter at Spanias regjeringen bad grunnlovsdomstolen erklære den rådgivende folkeavstemning ulovlig på grunn av at den strider mot landets grunnlov.

Lederen for den katalanske regjeringen i Catalonia, Artur Mas (CiU), undertegnet lørdag et dekret hvor han utlyser folkeavstemning.

Siden da har en skinnende klokke på Barcelonas historiske Sant Jaume tikket ned sekundene til folkeavstemningen den 9. november. Radio og tv-kanaler i regionen har også sendt annonser som informerer offentligheten angående folkeavstemningen.

Statsminister Mariano Rajoy (PP) sa han var “dypt” forarget over Mas sitt utspill, sier det «vil splitte katalanerne, fremmedgjøre dem fra Europa og resten av Spania og vil alvorlig skade deres velferd.”

I en TV-tale til nasjonen sa Rajoy at retten til å velge en regionens status tilhørte hele det spanske folket.

Motstanderne mot katalansk selvstendighet har lenge hevdet at grunnloven av 1978 slår fast at det må arrangeres en nasjonal folkeavstemning dersom noen regioner ønsker å løsrive seg fra Spania. De mener derfor at en folkeavstemning begrenset til innbyggerne i Catalonia er i strid med grunnloven og dermed ulovlig.

“Det er ingenting og ingen institusjon eller makt, som kan bryte dette prinsippet om suverenitet,» la statsministeren til.

Det skotske eksempel
Den katalanske presidenten Artur Mas (CIU) mener derimot den eneste måten å løse bitre konflikten rundt Catalonias suverenitet er ved å følge det han kaller det ”skotske eksempel.”

I sitt svar til statsminister Rajoy sa Mas i et TV-intervju på søndag et den spanske regjeringen ikke kan bruke loven til å hindre folk fra å si sin mening.

“Stemmegivning i november er det beste for alle parter, fordi det vil tillate oss katalaner og også den spanske regjeringen å vite hva de katalanske folks holdning til selvstendighetsspørsmålet.”

Regionspresidenten føler at hans sak er “forsterket av den demokratiske leksjonen gitt av Storbritannia.”
– Madrid bør forstå at å blokkere den katalanske folkeavstemning ikke vil fungere. Den eneste måten å løse denne utfordringen på demokratisk vis er å sette seg rundt forhandlingsbordet og snakke om folkeavstemning, mener Mas, som hadde kalt sammen det katalanske parlamentet til ekstraordinært plenumsmøte fredag formiddag for å vedta en konsultasjon om Catalonias selvstendighet den 9. november i år.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter