Spanske abortmotstandere til kamp

Publisert

Den spanske regjeringens helomvending i abortsaken har fått landets abortmotstandere til å våkne. Søndag 21. september ble det demonstrert i flere spanske byer med krav om at loven om fri abort fjernes. Regjeringspartiet Partido Popular har allerede vedtatt en strengere abortlov i statsråd. Etter sterk motstand både i og utenfor partiet er imidlertid saken blitt lagt på is. Spanske abortmotstandere mener nå at PP har brutt med valgløftene og sviktet velgerne. Mange truer med å forlate partiet og heller stemme på klare nei til abort-alternativer som det nye høyreekstreme partiet Vox.

Partido Popular vedtok i desember i fjor et forslag til ny abortlov som gjør slutt på kvinners rett til selvbestemt abort i Spania. Med sitt absolutte flertall i Kongressen har partiet allerede startet prosessen med å få loven gjennom i parlamentet, en lovtekst som kun tillater svangerskapsavbrudd i tilfeller av overgrep eller når kvinnens liv og helse står i fare.

Men etter at forslaget ble lagt frem, har det kommet en storm av protester ikke bare fra opposisjonen men også fra en rekke personer høyt opp i PPs egen partiorganisasjon. I tillegg viser spørreundersøkelser at flertallet av spanjoler er imot loven, katolske kristne inkludert.

Den massive motstanden har fått PP til å snu i saken og åpne for en ny vurdering av spørsmålet. Visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría (PP) sa nylig på en pressekonferanse at regjeringen ønsket å oppnå større enighet før et nytt lovforslag eventuelt presenteres. En hardt presset visestatsminister innrømmet at spørsmålet var delikat og at prosessen med å få på plass et gangbart forslag ville bli vanskelig.

Under demonstrasjonene 21. september kom landets abortmotstandere med sterke beskyldninger mot Partido Popular. Med ord som «forrædere» og «regjeringen har lurt oss» gikk aktivister i tog i Madrid, Barcelona, Valencia og flere andre byer. Kravet som stilles er at dagens lov om selvbestemt abort fjernes og at et totalforbud innføres. Dersom PP ikke leverer og følger opp sine valgløfter, truer flere med å stemme blankt ved neste valg eller stemme på klare nei til abort-alternativer som det nyetablerte høyreekstreme partiet Vox.

Foto: Fra demonstrasjonen i Madrid.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter