Spansk hederspris til Guggenheim-arkitekt

Publisert

Arkitekten bak det berømte Guggenheim-museet i Bilbao, Frank Gehry, er tildelt den ærefulle spanske prisen Fyrsten av Asturias’ pris for kunst 2014. Gehry får prisen for sine kreative bygninger som i følge juryen har vært med på å definere og fremme moderne arkitektur de siste femti årene. Det spektakulære kunstmuseet i Bilbao har siden åpningen i 1997 vært et attraktivt reisemål for så vel spanjoler som utenlandske turister og regnes som helt sentral for byens kulturelle og økonomiske utvikling.

Kanadisk-amerikanske Frank Owen Gehry har også tidligere vært nominert til Príncipe de Asturias-prisen for kunst men uten å nå helt til topps. Når han nå tildeles prisen er begrunnelsen at han har tegnet viktige bygg i en rekke forskjellige land som skal ha fått stor betydning for stedene der de er oppført. Gehry berømmes for bruk av komplekse former og uvanlige materialer og for hans «teknologiske innovasjon» som i følge juryen også har hatt en innvirkning på andre kunstarter. Som et eksempel på vellykkede bygg nevnes Guggenheim-museet i Bilbao, som i tillegg til å være en kritikerrost bygning, regnes for å ha hatt en enorm økonomisk, sosial og urban innvirkning på sine omgivelser.

Museo Guggenheim Bilbao som ble bygget mellom 1993 og 1997 har en helt særegen form, bekledd med plater av titan – et materiale som tradisjonelt har vært lite brukt innen arkitektur. Etter åpningen av museet i 1997 har Bilbao opplevd en fornyet interesse for byen. Bygningen er en av de mest sette i Spania og har i dag rundt en million besøkende i året. Byggets betydning for den gamle industribyen har gjort at kritikere snakker om «Bilbao-effekten» som betegnelsen på fenomenet der økonomisk og kulturell revitaliseringen av byer skjer gjennom nyskapende og prangende arkitektur.

Den 85 år gamle Gehry er fra tidligere en prisbelønnet arkitekt og har blant annet vunnet Pritzker-prisen, regnet som den kanskje viktigste prisen innen arkitektur. Gehry har tegnet flere store bygg både i Europa og i USA, blant annet det kjente Walt Disney Concert Hall i Los Angeles som er bygget i samme stil som Guggenheim-museet i Bilbao og skyskraperen 8 Spruce Street i New York.

De siste arkitektene til å vinne den prestisjetunge prisen var engelske Norman Foster i 2009 og spanske Rafael Moneo i 2012. Blant kjente kunstnere som de siste årene har mottatt prisen kan nevnes Woddy Allan (2002), Paco de Lucía (2004), Pedro Almodóvar og Bob Dylan (2007). Premios Príncipe de Asturias vil bli overrakt i en seremoni ledet av Kronprins Felipe de Borbon og Prinsesse Letizia som skal holdes i oktober i Teatro Campoamor i Oviedo.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter