Spanias regjering “avviser absolutt” forslaget om folkeavstemning om katalansk uavhengighet

Publisert

Den spanske regjeringen var raskt ute med å avvise et nytt forslag om en katalansk folkeavstemning om uavhengighet fra den nåværende katalanske presidenten Pere Aragonès fra partiet Esquerra Republicana (ERC).

Sentralregjeringen uttalte at de “absolutt avviste” forslaget og at det bare var et politisk spill for galleriet i forkant av det katalanske valget i mai.

Formatet for en ny folkeavstemning om uavhengighet ble foreslått av Aragonès i en tale han holdt i Barcelona tirsdag, og han sa at den skulle skje i forståelse med den spanske regjeringen og i henhold til artikkel 92 i den spanske grunnloven.

Aragonès foreslo at folkeavstemningen kun skulle finne sted i Catalonia, med følgende spørsmål til velgerne – som kun kunne besvares med ja eller nei: “Ønsker du at Catalonia skal bli en selvstendig stat?”.

“En avstemning er mulig, det er bare et spørsmål om politisk vilje”, sier Aragonès. Forslaget hans kommer noen uker etter at han utlyste nyvalg i Catalonia 12. mai.

Tidligere har han foreslått en “klarhetslov” etter modell fra Quebec, som skulle fremme forhandlinger mellom den spanske og den katalanske regjeringen for å organisere en folkeavstemning.

Aragonès sa tirsdag at en folkeavstemning kan finne sted på grunnlag av artikkel 92 i grunnloven, som åpner for at “politiske beslutninger av særlig betydning” kan legges ut til folkeavstemning. En slik folkeavstemning må i så fall utlyses av kong Felipe VI etter forslag fra den spanske regjeringssjefen og godkjenning fra parlamentet.

Forslaget ble imidlertid raskt avvist av den spanske regjeringen på et pressemøte etter tirsdagens regjeringsmøte i Madrid.

Regjeringens talskvinne Pilar Alegría mente at Aragonès’ forslag var et politisk spill for galleriet i forkant av parlamentsvalget i Catalonia 12. mai.

“Aragonès’ holdning er hans holdning, men det er absolutt ikke denne regjeringens holdning, for ikke å snakke om holdningen til flertallet i det katalanske samfunnet”, sa Alegría. “Vår holdning er klar, og vi er radikalt imot [en folkeavstemning].

Den spanske regjeringen er for “sameksistens, tilnærming og å fortsette å gå fremover”, sa hun, og la til at dette er en politikk som støttes av “flertallet i det katalanske samfunnet”.

“Når det er valg så nærme, lanserer kandidatene sine forslag”, sa hun.

Alegría avviste også at forslaget kan påvirke sentralregjeringen, som er avhengig av blant annet ERC for å få vedtatt lover i den spanske kongressen.

“Vi er klar over at parlamentsflertallet innebærer dialog med ulike partier”, sa hun, og “vi vil fortsette den konstruktive dialogen for å få gjennomført lover og tiltak som forbedrer folks liv”.

Forslaget ble også umiddelbart avvist av presidentminister Félix Bolaños, som sa at han var “absolutt imot det”.

Aragonès fortsatte å trosse den spanske regjeringens nei i saken.

“Det er den samme regjeringen som sa nei til overføringen av Rodalies, til overføringen av den grunnleggende minsteinntekten og til overføringen av amnestiet, og nå er de en realitet”, sa han til ERCs partimedlemmer i en tale tirsdag kveld.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter