Spanias mange hovedstader gjennom historien

Publisert

At Madrid er Spanias hovedstad, vet nok alle. Men at det ikke alltid har vært slik, er ikke like kjent. Dette er hendelsene som førte til at byer som Valencia, Toledo, Cádiz og Sevilla i forskjellige epoker ble utnevnt til landets hovedstad.

Madrid ble for første gang utnevnt til Spanias hovedstad i 1561. Gjennom årene har landets historie med både ytre konflikter og borgerkriger ført til at maktsentrum har flyttet både en og to ganger. Dette er noen av byene som gjennom århundrene har hatt rollen som hovedstad i de forskjellige imperiene som har hersket over deler av den iberiske halvøya.

Córdoba – grunnlagt av romerne.

Det var romerne som grunnla Córdoba i det 1. århundre f.Kr. Den andalusiske byen ble utnevnt til hovedstad i den romerske provinsen som ble kalt Hispania Ulterior. Byens storhetstid kom imidlertid litt senere, nemlig i år 929, da Córdoba ble utnevnt til hovedstad i Al-Andalus – det moriske riket som strakte seg over store deler av den iberiske halvøya.

Den kjente broen i Cordoba bærer fortsatt navnet «Den romerske broen», puente romano.

Córdoba er et obligatorisk utfluktsmål for den historieinteresserte. Det er byen i verden som har flest verdensarvsteder. Mye av den moriske arkitekturen er bevart, noe som bidrar til det spesielle bybildet. Byens historie gjenspeiles i arkitekturen. Det fremste eksemplet er kanskje moskékathedralen – den storslåtte bygningen som har fungert som religiøst tempel for både kristne og muslimer.

Granada – morernes siste hovedstad

En annen by som vitner om Spanias islamiske arv er Granada, som var hovedstad i Nasrid-dynastiet fra 1232 til 1492. Granada ble da erobret av de kristne troppene ledet av kong Fernando og dronning Isabel. Dette betydde slutten for det mauriske riket Al-Andalus og dermed også den kristne erobringen av den iberiske halvøya, «La Reconquista».

Byen opplevde sin største prakt under Nasrid-dynastiet, som var et velstående kongerike, både økonomisk og kulturelt. Et bevis på byens historiske storhet er det fantastiske Alhambra – det rustrøde palasset med tilhørende borg og paradisiske hager, som er en av Spanias mest besøkte severdigheter. Besøkende fra hele verden beundrer fortsatt dens storhet og arkitektoniske eleganse.

Toledo – Spanias første hovedstad

Toledo er, etter Madrid, det stedet som har vært Spanias hovedstad i lengst tid. Stedet er kjent som de tre kulturers by. Her har de tre religionene kristendom, islam og jødedom alle satt sitt preg både på kulturen og arkitekturen. Byens glansdager begynte da romerne erobret den i 193 f.Kr. og gjorde den til et administrativt og kommersielt sentrum. Romerne kalte byen Toletum, som kan oversettes til «høytliggende land».

Flere århundrer senere, i 1519 for å være nøyaktig, ble Toledo utnevnt til hovedstad av den tysk-romerske keiseren Carlos I de España y V de Alemania. Hoffet flyttet inn i byens slott Alcázar. Toledo var kongehusets sete frem til 1561, da den daværende kongen, og samtidig Carlos’ sønn, Felipe II, besluttet å flytte makten til Madrid, som med sin sentrale beliggenhet hadde bedre kommunikasjonsforbindelser.

På dette tidspunktet hadde Toledo vokst så mye at det knapt var plass til mer i «svingen» til Tajo-elven hvor byen tradisjonelt har ligget.

Valladolid – en kongelig favoritt

I middelalderen var Valladolid en viktig by i det spanske riket. I fem år på begynnelsen av 1600-tallet fikk Valladolid privilegiet å være Spanias hovedstad. På denne tiden regjerte kong Felipe III i Spania. Han var sønn av den tidligere nevnte Felipe II og barnebarn av Carlos I. Å bytte hovedstad synes ganske enkelt å ha gått i familien.

Den som var drivkraften bak endringen var imidlertid ikke Felipe III, men Francisco Gómez Sandoval, også kalt hertugen av Lerma. Han ønsket å distansere kongens hoff fra innflytelsen i Madrid og insisterte derfor på at hoffet skulle flytte til det kongelige palasset i Valladolid. Slik ble byen mellom 1601 og 1606 sentrum for makten.

Noen av de mest interessante historiske bygningene å utforske ved et besøk i Valladolid er Pimentelpalasset (der Filip II ble født) eller Casa Cervantes-museet, som er viet til Miguel Cervantes’ liv og verk. Den store forfatteren bodde i Valladolid akkurat i den perioden da byen var landets hovedstad. Det var her han utga sitt mesterverk Don Quijote i 1605.

Sevilla – hovedstad i to omganger

Spanias fjerde største by, Sevilla, kan også skryte av å ha vært landets hovedstad – til og med to ganger. Første gang var i perioden 1729 til 1733, da kong Felipe IV utnevnte byen til residens for den spanske monarkien. Noen av byens viktigste landemerker ble bygget rundt denne tiden, som kirken San Luis de los Franceses og Real Fábrica de Tabacos de Sevilla, som var Europas første tobakksfabrikk.

Den andre perioden Sevilla var hovedstad varte bare i to år i begynnelsen av 1800-tallet. Utnevnelsen falt sammen med spanjolenes frihetskrig mot Napoleon. Den franske krigsherren hadde okkupert et stort antall spanske byer, noe som førte til at det brøt ut opprør i Madrid 2. mai 1808. Spanias hovedstad ble da midlertidig flyttet til Sevilla. Men heller ikke Sevilla klarte å stå imot Napoleons tropper. I 1810 overga franskmennene seg til den andalusiske byen. Spanias hovedstad måtte derfor endres enda en gang…

Cádiz – Spanias eldste

Det ble Cádiz som overtok tittelen etter at Sevilla ble okkupert av Frankrike. Så i 1810 flyttet hoffet og makten sitt sete hit. Det var også her den første spanske grunnloven ble vedtatt. Valget av Cádiz var ikke tilfeldig. Byen var ikke bare kulturelt viktig, men også et symbol på motstand. Takket være sin geografiske beliggenhet og sin sterke festning ved kysten hadde byen klart å motstå de franske inntrengerne. Utnevnelsen varte ikke lenge. Etter å ha tapt et viktig slag i 1803, ble Napoleon tvunget til å trekke sine tropper tilbake fra Frankrike. Cádiz trengte derfor ikke lenger å fungere som stedfortredende hovedstad, og makten flyttet igjen tilbake til Madrid.

Cádiz’ interessante historie er en grunn til å besøke byen – dens spektakulære skjønnhet er en annen. Det er Spanias eldste by og også en av de eldste byene i Europa. Den ligger vakkert til i den sørvestlige delen av landet. Den gamle bykjernen ligger på en halvøy som strekker seg ut i Atlanterhavet.

Valencia – hovedstad under borgerkrigen

Det skulle ta over 100 år før Spania igjen utpekte en ny hovedstad. Denne gangen skyldtes endringen indre uroligheter. I forbindelse med at den spanske borgerkrigen brøt ut i 1936, begynte også kampen om kontrollen over Madrid. Francos tropper rykket frem for hver dag og kom stadig nærmere hovedstaden. Den republikanske regjeringen innså til slutt at for å kunne holde stand mot fascistene, måtte de styre fra en annen by.

I november 1936 ble derfor republikkens sete flyttet østover til Valencia. Regjeringen styrte fra Palacio de los Borja, et palass i gotisk og renessansestil som ligger i gamlebyen. Der holdt de stand i knapt ett år, men i oktober året etter måtte republikanerne igjen bytte hovedstad.

Barcelona – republikanernes høyborg

Midt under den brennende borgerkrigen bestemte den republikanske regjeringen seg igjen for å endre landets hovedstad. Denne gangen falt valget på Barcelona – den katalanske kystbyen med et sterkt republikansk fotfeste, som dessuten var den viktigste byen for den internasjonale brigaden. Barcelona var en av de siste byene som kapitulerte for Francos tropper i krigens sluttfase i 1939.

De som ønsker å fordype seg enda mer i byens fortid, kan besøke Museo de Historia de Barcelona. Her finnes utstillinger som spenner over 2000 år av historie, fra den visigotiske perioden, videre gjennom middelalderen og frem til moderne tid. Museet ligger midt i hjertet av de gotiske kvartalene.

Madrid – maktens høyborg

Den siste byen på listen er selvfølgelig Madrid, som har vært Spanias hovedstad de siste 89 årene. Etter borgerkrigens slutt etablerte diktaturregimet seg her. Byen har fortsatt å være landets maktsenter også etter Francos død. Her ligger bygninger som Palacio de la Moncloa, som er regjeringens hovedkvarter, og El Congreso de los Diputados, hvor kongressen holder sine møter.

Madrid ligger geografisk helt i sentrum av Spania. Den geografiske beliggenheten var en faktor da man flyttet hovedstaden fra Toldedo til Madrid.

Madrids historiske arv er til stede i byens storslåtte avenyer, emblematiske bygninger, gamle bydeler og vakre parker.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter