Spanjolene går til valgurnene søndag, og den sosialistiske statsministeren Pedro Sanchez skal forsøke å beholde makten.
Få dager før valget i Spania er valgkampen intensivert, men meningsmålingene peker fortsatt mot et regjeringsskifte.
Slik det ser ut nå, ligger Folkepartiets (PP) leder Alberto Núñez Feijoo an til å bli ny statsminister, men sannsynligvis med støtte fra det høyreekstreme partiet Vox, noe som ikke har skjedd siden det spanske demokratiet ble innført etter militærdiktaturet på 1970-tallet.
Eksperter og politiske kommentatorer spekulerer allerede i hvilke endringer dette kan føre til i landet.
Det har knapt blitt diskutert noen økonomiske forslag i valgkampen, men det er bred enighet om at et eventuelt regjeringsskifte vil gjenspeile seg i økonomien.
“Opposisjonen er svært kritisk til skatteøkningen de siste årene, også på grunn av økningen i pensjonsutgiftene som følge av den nylig gjennomførte reformen”, sier Marcel Jansen, forsker ved den Madrid-baserte tenketanken FEDEA.
“Jeg tror at PP har til hensikt å redusere utgiftsøkningen og også redusere skattene. Det viktige er at hvis man ønsker å redusere skattene i Spania, må man nesten direkte kutte i utgiftene, og etter et tiår med innstramninger i Spania betyr det å kutte virkelig å skjære inn til beinet.”
Den nye regjeringen vil også få en annen utfordring, nemlig å redusere både den spanske gjelden, som ligger på drøyt 112 % av BNP, og underskuddet, dvs. differansen mellom inntekter og utgifter, som for tiden ligger på 4,8 %.
Det vil også bli merkbare endringer på det sosiale området. En av de mest berørte lovene kan bli den såkalte transloven.
Loven avpatologiserer kjønnsskifte, i tråd med uttalelsen fra Verdens helseorganisasjon, og gjør det mulig fra 16-årsalderen uten medisinsk undersøkelse.
Loven ble vedtatt i februar i fjor, og PP har lovet å oppheve den.
Uge Sangil, leder for det statlige forbundet for lesbiske, homofile, trans- og bifile (FELGBT), sier til Euronews at dette er en stor bekymring for LHBTQI-miljøet.
“Vi vil gå tilbake til å bli patologisert. Vi vil igjen bli underordnet legeerklæringer, vi vil bli overvåket, og vi vil ikke engang kunne velge om vi vil ta hormoner”, sier Sangil.
“Det ville være et gigantisk tilbakeskritt. I dag, med den loven vi har vedtatt, kan transpersoner endre navn og kjønn uten å måtte gjennomgå operasjoner eller hormoner.”
Søndag får Spania kanskje vite hvilken farge regjeringen får, selv om det ikke utelukkes at det kan bli flere uker med koalisjonsforhandlinger eller til og med nyvalg, som i 2019.