Spania i åpen konflikt med Kina

Publisert

En spansk domstol har utstedt arrestordre på Kinas tidligere president og fire andre politiske ledere. Begrunnelsen for avgjørelsen er folkemordene som skal ha funnet sted i Tibet på 1980 og 1990 tallet. Reaksjonene fra Beijing har ikke latt vente på seg. Kinas utenriksdepartement mener domstolen har gjort feil og sier de forventer at Spania ordner opp i problemet.

Den nasjonale domstolen i Madrid (Audiencia Nacional) utstedte mandag 10. februar arrestordre på tidligere president i Kina, Jiang Zemin (blide), tidligere statsminister Li Peng og tre andre politikere fra kommunistpartiet. De fem er tiltalt for folkemord, tortur og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med konflikten med Tibet på 1980 og 1990 tallet. Beslutningen kommer etter at Foreningen for støtte til Tibet i Spania og en tibetansk buddhistmunk med spansk nasjonalitet anmeldte forholdet i 2008.

Forholdet mellom Spania og Kina har vært anspent helt siden Audiencia Nacional i november i fjor gjorde alvor av anmeldelsen. Den spanske avisen El País skriver at arrestordren har gitt statsminister Mariano Rajoy (PP) og regjeringen en strid de ikke vil ha og som de ønsker å legge død så fort som mulig.

Det er imidlertid lite regjeringen på papiret kan gjøre med saken. Etter spansk lov kan enhver forbrytelse mot menneskeheten begått i Spania såvel som i andre land påtales ved spanske domstoler.

Skal noe gjøres må det med andre ord en lovendring til. Det vet Partido Popular som allerede har gått inn for å endre den aktuelle paragrafen. Partiet begrunner dette med et ønsket om å unngå det de kaller «uhensiktsmessige disputter som kun genererer diplomatiske konflikter». Tirsdag 11. februar forsøkte partiets representanter i Kongressen å få støtte for en lovendring. Den fikk de ikke. Samtlige av de andre partiene stemte imot forslaget.

Imellomtiden har Beijing lagt press på Madrid om å omgjøre arrestordren. Etter alt å dømme er sannsynligheten liten for at den 87 år gamle Jiang Zemin, landets president fra 1993 til 2003, noensinne havner på en tiltalebenk i Spania. Men dersom situasjonen skulle forverres er det mye som står på spill. I følge El País skal forsøket på å trekke Kinas tidligere ledere for retten ha skapt uro blant kinesiske investorer i Spania, som frykter de økonomisk konsekvensene av eventuelle sanksjoner fra hjemlandet.

Spanias eksport til Kina var i 2012 på over 3,7 milliarder euro. Samtidig ble det importert varer for rundt 17 milliarder.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter