Spania faller på redelighets-liste

Publisert

Spania faller nok en gang på Transparency Internationals korrupsjons-indeks for 2017. Med kun 57 av 100 poeng, havner landet på samme plass som Kypros, Tjekkia og Den dominikanske republikk. Store korrupsjonsskandaler som Gürtel-saken, Púnica-saken, Lezo-saken, Bárcenas-saken og ERE-saken får skylden for det dårlige resultatet. New Zealand, Danmark, Finland, Norge og Sveits er til sammenlikning best på listen.

Det er fjerde år på rad at Spania faller på Transparency Internationals korrupsjons-liste (The Corruption Perception Index). Listen inneholder over 180 land, rangert etter hvordan de oppfattes av innbyggerne i forhold til mengden av maktmisbruk, innsidehandel og korrupsjon. Hundre poeng betyr maks redelighet. Null poeng betyr at landet anses som gjennomkorrupt.

I resultatet for 2017 får Spania kun 57 av 100 poeng. Det gir 42. plass i verden, en posisjon de deler med Kypros, Tjekkia og Den dominikanske republikk.

Spania har slitt med korrupsjon i årevis, like inn i det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) som ledes av statsminister Mariano Rajoy. Store korrupsjonsskandaler som Gürtel-saken, Púnica-saken, Lezo-saken og Bárcenas-saken har gjort det vanskelig for landets regjeringssjef å bortforklare korrupsjon som isolerte tilfeller. Også ERE-saken til det spanske arbeiderpartiet PSOE i Andalucia regnes som et eksempel på en ukultur hos politiske partier og en knekk i tilliten til landets politiske system.

Graden av ytringsfrihet og organisasjonsfrihet i et land regnes også som viktig for folks opplevelse av korrupsjon. Her har Spania hatt flere kontroversielle saker gående de siste årene, blant annet i forhold til sensur og rettsforfølgelse i saker der kongehuset og Den katolske kirke har vært utsatt for kritikk. Spania er også flere ganger blitt kritisert av Amnesty International for misbruk av politi, bøter og arrestasjoner i forbindelse med protester og demonstrasjoner mot myndighetene.

Forfølgelse av journalister og frivillige organisasjoner gjør at land som Syria, Sør-Sudan og Somalia havner nederst på Transparency Internationals liste. New Zealand, Danmark, Finland, Norge og Sveits havner til sammenlikning øverst på listen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter