Spania blokkert av regjeringskrise

Publisert

Den uavklarte politiske situasjonen i Spania og innsparingene som gjøres for å redusere landets underskudd har ført til en nedgang i oppdragsvirksomheten i offentlig sektor på 20 prosent. Etter to parlamentsvalg på seks måneder ser det nok en gang mørkt ut for statsminister Rajoy og Partido Popular.

Det konservative Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy har så langt ikke oppnådd tilstrekkelig støtte til en mindretallsregjering. I tillegg har opposisjonen på venstresiden ikke klart å samle seg om et alternativ. Partido Popular er med sine 30 prosent landets klart største parti, men trenger støtte fra andre partier.

Så langt har kun sentrum-høyrepartiet Ciudadanos sagt seg villige til «ikke å stemme imot» et investitur. Det holder ikke til flertall i parlamentet.

Skal en regjering komme på plass, trenger PP også støtte fra det spanske arbeiderpartiet PSOE. Den støtten ser det ikke ut til at de får. Pedro Sánchez og resten av partiledelsen i PSOE har ikke endret ståsted fra forrige valg og holder fast ved sitt nei til Rajoy.

Den uavklarte politiske situasjonen og innsparingene som gjøres for å redusere landets underskudd har ført nedgang i oppdragsvirksomheten i offentlig sektor på nær 20 prosent. I tillegg risikerer Spania milliardbot fra EU, dersom budsjettet for 2017 ikke er på plass innen midten av oktober.

Les også: Frykter ny bot fra EU

Årsaken til at Partido Popular ikke får støtte er flersidig. Fire år med kompromissløs sparepolitikk, kombinert med utallige korrupsjonsskandaler har svekket partiets tillit. I tillegg var regjeringsforhandlingene etter det første parlamentsvalget i desember i fjor så mislykket at PP og PSOE om mulig kom lenger fra hverandre enn før – en avstand det vil bli vanskelig å gjøre noe med.

Samtidig har opposisjonen på venstresiden, PSOE og Unidos Podemos, ikke klart å samle seg om et alternativ. Om de to partiene klarer å komme sammen om en regjeringsplattform, dersom Rajoy mislykkes, gjenstår å se. Hvis ingen av partiene kommer til enighet, går det mot nok et parlamentsvalg – det tredje på ett år.

Les også: Vil ha mindretallsregjering

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter