Spania blir verdens mekka for eggfrysing

Publisert

Stadig flere kvinner, reiser til Spania for å få utført en såkalt vitrifisering av eggceller på grunn av de høye kostnadene i hjemlandet.

Det finnes de som får gaver til bryllupet sitt. Kaia Nathalie Klaumann bestemte seg for å gi seg selv en skilsmissegave. I en alder av 38 år, med et liv som kollapset, tenkte hun at det var på tide å fryse ned eggene og livsprosjektet sitt. Men å kjøpe seg tid koster penger. Å gjøre det i Texas, der hun bor, koster nøyaktig 20 000 dollar. Så etter et Google-søk og en telefon til en venninne bestemte hun seg for å gi seg selv en dobbel gave: nedfrysing av egg og en ferie i Spania, der det samme inngrepet koster rundt 4 000 euro (4 274 dollar).

Kaia ba om to uker fri fra jobben og satte seg på flyet. “Det er noe som er ganske vanlig”, forklarer han i en telefonsamtale. “Mange amerikanske kvinner reiser til Spania for å fryse ned eggene sine.” Og de blir stadig flere. Ifølge markedsundersøkelsesfirmaet Grand View Search forventes det globale markedet for fertilitetsturisme å vokse med 30 % i løpet av de neste sju årene og nå 6,2 milliarder dollar innen 2030. Og på verdenskartet over denne blomstrende virksomheten er Spania markert med røde bokstaver.

“Først og fremst på grunn av prisen, sier Klaumann. “Det er også riktig at jeg befinner meg åtte timer med bil fra Mexico. Men selvfølgelig har Spania et godt rykte, og det er et av de landene der det er forsket mest på emnet.” Dessuten hadde Klaumann bodd i kystbyen Alicante i flere år, så hun var allerede godt kjent med landet. Hun trengte ikke å ty til de mange formidlingsselskapene som organiserer slike reiser for amerikanske kvinner.

Et av disse selskapene er Milvia. “Spania er et fantastisk reisemål”, forklarer direktøren, Abhi Ghavalkar, på e-post. “Det varme klimaet, muligheten til å være ved stranden og muligheten til å utforske et nytt reisemål (noen ganger mens man er på ferie) er attraktivt for amerikanske kvinner”, påpeker han, samtidig som han understreker at landet “har noen av de beste fertilitetsbehandlerne i verden” og at “behandlingene tilbys til en svært konkurransedyktig pris”. Å tilbringe et par uker fulle av hormoner virker mindre ubehagelig hvis du krydrer planen med en spasertur langs Las Ramblas, et besøk på Prado-museet eller en dag i solen på en middelhavsstrand.

Ifølge de siste dataene fra det spanske helsedepartementet var 12 171 av de 127 420 syklusene som ble utført i 2020, for utenlandske pasienter. Dette bekreftes av Erin Moore, som i syv år jobbet som oversetter ved en fertilitetsklinikk i Alicante. “Mange kvinner kom fra England, Nederland, Italia og USA”, forteller hun på telefon. Behandlingene varer i flere uker, så pasientene må bli i byen en stund. “Og der var jeg. Jeg hjalp dem med å finne gode hoteller og restauranter for å gjøre ferien bedre.” Den gjennomsnittlige helseturisten bruker 1 082 euro (1 156 dollar) per uke, ifølge en analyse fra det spanske statistikkinstituttet (INE) fra 2022. Når det gjelder vitrifisering, kan utgiftene bli enda høyere, ettersom inngrepet er relativt enkelt og ikke spesielt smertefullt, og derfor lettere å integrere i en ferie.

Oocyttvitrifisering er “en ultrahurtig nedfrysing av egg i den tidligste fasen”, forklarer Sara López, gynekolog og forfatter av bøker om emnet. Prosessen begynner med at pasienten injiseres med hormoner som får eggstokkene til å frigjøre alle mulige egg. “Så i stedet for at ett vokser, vokser de 13 eller 15 eggene i menstruasjonssyklusen”, sier hun. Deretter utføres et lite kirurgisk inngrep for å fjerne eggene og legge dem i flytende nitrogen for å bevare dem for fremtidig bruk. Den en gang eksperimentelle prosessen ble vanlig i 2012. Siden da har den ikke sluttet å vokse.

I løpet av det siste tiåret har antallet kvinner som har fryst ned eggene sine, økt med 142 % i Spania, fra 129 tilfeller i 2010 til 5480 i 2020, ifølge de nyeste tallene fra Spanish Fertility Society (SEF). Antallet antas nå å være mye høyere, ettersom det er en viss forsinkelse i datainnsamlingen. “Når man har et så høyt behandlingsvolum, kan man gjennomføre mer avanserte studier”, legger López til. “Det er grunnen til at Spania er ledende i Europa, og jeg tør påstå at de også er det på verdensbasis, når det gjelder assistert befruktning.”

Spania ble satt på det internasjonale kartet takket være eggdonasjon. “Det er fortsatt den viktigste sektoren innenfor dette markedet”, forklarer Anna Molas, postdoktor i helseantropologi ved det autonome universitetet i Barcelona. Mange kvinner oppsøker klinikken når det er for sent å fryse ned egne egg, og dette er det eneste alternativet. Eksperten påpeker at det er en alders- og klasseskjevhet i denne praksisen, noe hun mener er problematisk.

En annen faktor som har bidratt til å sette Spania på kartet, er lovgivningen, som er mer lempelig enn i landene rundt oss. “Her i privat sektor er det ingen aldersgrense slik det er i andre land. Det er heller ingen hindringer for å være enslig kvinne eller gift med en annen kvinne. Og også på grunn av anonymiteten [ved eggdonasjon], noe som ikke lenger er tilfelle i de fleste land.”

Å fryse ned egg betyr å skyve den biologiske klokken frem i tid og sette beslutningen om å få barn på vent til man har nok stabilitet i økonomien, arbeidslivet eller forholdet. Det var det som skjedde med Klaumann, som ikke fant en stabil partner eller en jobb hun likte. “Dessuten våknet ikke lysten til å bli mor før jeg var minst 35 år gammel. Jeg var for opptatt med å leve og nyte friheten”, innrømmer hun. Hennes beslutning var individuell, men som alle andre beslutninger var den betinget av hennes sosiale bakgrunn.

En kvinnes egg begynner å miste kvalitet i 35-årsalderen, forklarer Antonio Urries, biolog med spesialisering i assistert befruktning og president i foreningen ASEBIR. Til å begynne med ble eggene bare frosset ned hvis kvinnene gjennomgikk strålebehandling, cellegiftbehandling eller fjerning av livmoren. “Men bruken har endret seg, den har utviklet seg. De siste årene har det vært en betydelig økning på grunn av alder.” I den forbindelse understreker eksperten viktigheten av opplysningsarbeid. “Når en kvinne vurderer sitt livsprosjekt, bør hun på samme måte som hun tenker på hvor hun skal bo og hvilken jobb hun vil ha, også tenke på sitt reproduktive prosjekt.” Urries understreker også at denne teknikken “ikke er en garanti, men en mulighet”, ettersom den ikke er 100 % effektiv. “Det er veldig variabelt, og vi kan ikke snakke om en bestemt prosentandel. I 2020 var det én graviditet for hvert 12. eller 13. vitrifiserte egg, men det avhenger mye av hvert enkelt tilfelle.” Klaumanns personlige erfaring passer for eksempel ikke inn i denne statistikken.
Et medisinsk svar på et sosialt problem

I 2014 begynte store selskaper i Silicon Valley å tilby sine kvinnelige ansatte muligheten til å finansiere nedfrysing av egg. Noen kritikere mente at dette arbeidsinsentivet skjulte et tydelig budskap til kvinner: Prioriter karrieren, utsett morsrollen. Modellen har imidlertid spredd seg, og i dag tilbyr 20 % av de store amerikanske selskapene dette som en fordel for sine ansatte.

“Bak utsettelsen av morsrollen skjuler det seg en produktivistisk impuls”, sier antropologen Sara Lafuente Funes, som har spesialisert seg på vitrifisering av eggceller. “Det er resultatet av et samfunn som setter kapitalistisk produktivitet i sentrum av samfunnet og lar omsorg og reproduksjon være i utkanten.” I denne konteksten, legger hun til, blir eggfrysing et medisinsk plaster på et sosialt problem, en individuell løsning på en kollektiv situasjon. “I tillegg skaper den enda et forbrukerprodukt, og gjør reproduksjon til et marked.”

For tiden undersøker Lafuente de sosiale konsekvensene av denne praksisen i prosjektet Cryosociety Project ved universitetet i Frankfurt. “Det handler ikke om å være motstander av disse behandlingene. Jeg vet at de representerer et fremskritt. Men vi bør stille spørsmål ved det faktum at de ikke løser problemet, og at de også skaper ulikheter, siden ikke alle har tilgang til dem.”

I 2020 giftet Kaia Nathalie Klaumann seg på nytt og bestemte seg for å stifte familie. Det var på tide å bruke de nedfrosne eggene hennes. Men begrensningene på internasjonale reiser på grunn av covid-19-krisen gjorde at hun ikke ville reise til Spania for å bli inseminert, så hun ba om å få dem sendt til Texas. Det var ingen god idé.

Forsendelsen ble forsinket i et år på grunn av byråkratiske og juridiske hindringer, og da hun endelig fikk sendt eggene sine, mistet logistikkselskapet dem. “Jeg brukte en kode for å følge med på hvor pakken var, og jeg så den helt til jeg sluttet å se den. Plutselig forsvant den”, forteller Klaumann fortvilet. “Jeg ringte, men de visste ikke hva de skulle si, de la til og med på.” Etter flere dagers leting dukket pakken opp igjen, men ingen av de 10 eggene den inneholdt var levedyktige. “Ingen kan fortelle meg årsaken med sikkerhet, det er noe jeg bare kan mistenke”, beklager hun.

Klaumanns historie har en lykkelig slutt. Han heter Calvin og er to år gammel. Samtidig som hun kjempet for å få frosset ned eggene sine, hadde hun også startet en in vitro-befruktningsprosess på en klinikk i Texas, og denne prosedyren var vellykket. Til tross for den ubehagelige opplevelsen er hun en varm tilhenger av nedfrysing av egg, også i utlandet. Det eneste hun angrer på, er at Covid, inkompetanse og en rekke uheldige hendelser til sammen ødela planen hennes. Som hun sier, som et ekko av ekspertene: Dette er ingen garanti, det er en mulighet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter