Spania har som første europeiske land bedt en FN-domstol om tillatelse til å slutte seg til Sør-Afrikas sak der Israel anklages for folkemord i Gaza.
Sør-Afrika anla saken for Den internasjonale domstolen på slutten av fjoråret. De hevdet at Israel brøt folkemordskonvensjonen i sitt militære angrep som har lagt store deler av Gaza øde.
Domstolen har beordret Israel til umiddelbart å stanse den militære offensiven i Rafah sør i Gaza, men har ikke beordret våpenhvile i enklaven. Israel har ikke etterkommet pålegget og viser ingen tegn til å gjøre det.
«Det bør ikke være noen tvil om at Spania vil forbli på den riktige siden av historien», sa Spanias statsminister Pedro Sánchez etter at utenriksminister José Manuel Albares (bildet) kom med kunngjøringen torsdag.
Mexico, Colombia, Nicaragua, Libya og palestinerne venter på at Den internasjonale domstolen i Haag, Nederland, skal godkjenne deres anmodninger om å slutte seg til saken.
Israel benekter at de begår folkemord i sin militæroperasjon for å knuse Hamas, som ble utløst av de dødelige angrepene i Sør-Israel den 7. oktober.
Hamas drepte 1200 mennesker og tok ytterligere 250 som gisler i overraskelsesangrepene. Israels luft- og landangrep har siden den gang drept 36 000 palestinere, ifølge Gazas helsedepartement, som ikke skiller mellom stridende og sivile.
«Vi tar denne beslutningen på grunn av den pågående militæroperasjonen i Gaza», sa Albares i Madrid torsdag. «Vi ønsker at freden skal vende tilbake til Gaza og Midtøsten, og for at det skal skje, må vi alle støtte domstolen.
Når Spania får adgang til saken, vil de kunne komme med skriftlige innlegg og tale under offentlige høringer. Spanias anmodning er det siste utspillet fra Sánchez’ venstreorienterte koalisjon for å støtte fredsskapende tiltak i Gaza.
Spania, Irland og Norge anerkjente formelt en palestinsk stat 28. mai i en koordinert innsats fra de tre vesteuropeiske landene. Slovenia, som er medlem av EU sammen med Spania og Irland, fulgte etter og anerkjente den palestinske staten denne uken. LES OGSÅ: Sánchez er vertskap for palestinsk statsminister og ledende tjenestemenn fra flere land i Midtøsten.
Over 140 land har anerkjent en palestinsk stat – mer enn to tredjedeler av FN. – Men ingen av de vestlige stormaktene, inkludert USA, har gjort det samme.
Selv om Sánchez har fordømt Hamas’ angrep og sluttet seg til kravet om å få de gjenværende israelske gislene tilbake, har han ikke gått av veien for diplomatiske motreaksjoner fra Israel. Israels utenriksminister Israel Katz sa at ved å anerkjenne en palestinsk stat, var Sánchez’ regjering «medskyldig i å oppfordre til folkemord mot jøder og krigsforbrytelser». LES OGSÅ: Israel beordrer Spanias konsulat i Jerusalem til ikke å bistå palestinere.
Sánchez’ støtte til palestinerne får generell støtte i Spania, der noen universitetsstudenter har fulgt sine amerikanske kolleger i å protestere på campusene.
I fjor åpnet Den internasjonale domstolen for at 32 land, deriblant Spania, kunne slutte seg til Ukrainas sak om at Russland brøt folkemordkonvensjonen ved å feilaktig beskylde Ukraina for å ha begått folkemord i de østlige Luhansk- og Donetsk-regionene, og ved å bruke dette som påskudd for invasjonen.
Foreløpige høringer har allerede blitt avholdt i folkemordssaken mot Israel, men det forventes at det vil ta flere år før domstolen kommer frem til en endelig avgjørelse.
Albares sa at den spanske regjeringens beslutning hadde det umiddelbare målet å legge press på Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å få ham til å følge domstolens midlertidige tiltak for å stanse blodsutgytelsen i Rafah.
«Jeg insisterer nok en gang på at disse midlertidige tiltakene må overholdes,» sa Albares. «Hvorvidt dette er folkemord eller ikke, er det opp til domstolen å avgjøre, og Spania vil selvfølgelig støtte domstolens avgjørelse.