Slipper ikke unna korrupsjonsanklager

Publisert

Hovedetterforskeren i korrupsjonssaken Gürtel bekrefter overfor Kongressen at Spanias statsminister Mariano Rajoy trolig var blant regjeringspartiet Partido Populars medlemmer som jevnlig mottok svarte bonusutbetalinger på begynnelsen av 2000-tallet. Pengene skal ha kommet fra partiets korrupte forbindelser og ble betalt ut kontant i hvite konvolutter. Utbetalingene ble i følge etterforskningen holdt skjult for spanske skattemyndigheter ved hjelp av doble regnskaper.

I begynnelsen av november fikk hovedetterforskeren i Gürtel-saken gjennom åtte år Manuel Morocho direkte spørsmål fra finanskomiteen i den spanske nasjonalforsamlingen om landets statsminister Mariano Rajoy var blant de som hadde mottatt svarte bonusutbetalinger i det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) på begynnelsen av 2000-tallet. Etterforskeren svarte bekreftende på spørsmålet og viste til at bevisene i saken tydet på det. Det samme var tilfelle for resten av den daværende ledelsen i partiet.

Utbetalingene ble i følge avsløringene holdt skjult for spanske skattemyndigheter ved hjelp av doble regnskaper, de såkalte Bárcenas-papirene etter tidligere regnskapsfører Luis Bárcenas. Saken ble avslørt av avisene El Mundo og El País i begynnelsen av 2013.

Les også: Innrømmer doble regnskaper hos PP

I følge etterforsker Morocho som har jobbet med Gürtel-saken siden 2009 «baserte» det spanske regjeringspartiet seg på de korrupte forbindelsene og den ulovlige finansieringen for sine valgkampanjer. Motytelsen var å gi kontrakter og oppdrag til firmaene som stod for finansieringen.

Det hele ble muliggjort og koordinert av mellommannen Francisco «Gürtel» Correa, en forretningsmann som allerede er dømt i saken og som soner en straff på 13 års fengsel for korrupsjon.


Penger fra store selskaper

Den ulovlige finansieringen av PP skal ha foregått på tvers av partiets lokallag, men var mest utpreget i Madrid-regionen, Valencia, Galicia og Castilla y León.

Fremgangsmåten var i følge etterforskeren alltid den samme. Store selskaper, herunder flere av landets største entreprenører, ble tildelt oppdrag i det offentlige mot at de påtok seg kostnadene for partiets reklame og valgkampanjer. Disse PR-oppdragene ble levert av selskapene til Francisco Correa som hentet inn pengene ved å fakturere de aktuelle entreprenørene og selskapene for fiktive tjenester.


Rendyrket korrupsjon

Etter redegjørelsen i Kongressen betegnet Toni Cantó fra høyre-sentrumspartiet Ciudadanos den påståtte lysskye virksomheten til PP som «rendyrket korrupsjon». Han beskrev Gürtel-nettverket som en organisasjon som opererte over lengre tid og «infiltrerte seg» til så dype nivåer i offentlig administrasjon at den «parasitterte» systemet og overtok kapasiteten politikere har til å bevilge og styre offentlige midler.

I følge den profilerte opposisjonspolitikeren ble ansvarlige politikere på denne måten orientert mot personlig vinning i stedet for politikk, noe han beskrev som «konseptet korrupsjon i sin reneste form».

Mariano Rajoy har hatt en dominerende rolle i Partido Popular siden 1990-tallet og har vært partileder siden 2004. I denne perioden skal millioner av euro på irregulært vis ha kommet partiet til gode, penger som kommer fra antatt korrupte aktører i spansk forretningsliv og Gürtel-nettverket. Rajoy har vært statsminister i Spania siden slutten av 2011.

Les også: 13 års fengsel for PP-korrupsjon 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter