Innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) innrømmer at det ble skutt med gummikuler og røykgranater under drukningstragedien i Ceuta. Det kom frem under høringen i Kongressen torsdag 13. februar. I følge innenriksministeren ble det skutt mens immigrantene befant seg i vannet, men kun for å avskrekke og markere grensen. Minst 12 mennesker druknet i kaoset som oppstod.
Opposisjonen hadde bedt innenriksministeren (bilde) forklare seg om tragedien i Ceuta som skjedde den 6. februar i år. I følge hans forklaring skal en gruppe på rundt to hundre afrikanere med opprinnelse syd for Sahara ha forsøkt å ta seg over grensen til den spanske enklaven som ligger i Marokko. Fernández Díaz gjentok det han hadde sagt tidligere om at immigrantene oppførte seg truende og at de skal ha kastet stein mot grensevaktene. I et siste desperat forsøk på å komme seg over til spansk territorium skal 14 av dem ha druknet. 12 personer er bekreftet døde, mens det fremdeles letes etter to savnede.
Det har kommet ulike versjoner fra forskjellig hold om hva som egentlig skjedde i Marokko. For eksempel nektet spanske myndigheter i Ceuta for at det var blitt brukt gummikuler og at det ikke under noen omstendighet var blitt skutt mens immigrantene befant seg i vannet, stikk i strid med innenriksministerens nye forklaring. Representanter for immigrantene har på sin side hele tiden hevdet at det ble skutt med gummikuler. Disse skuddene skal ha vært rettet mot dem da de forsøkte å ta seg over grensegjerdet. Det hevdes også at politiet brukte tåregass da de var i vannet, noe som skal ha ført til trengsel og panikk blant immigrantene, og i følge forklaringen var den direkte årsaken til at folk druknet.
Regjeringen har lenge vært kritisert for sin håndtering av problemene både i Ceuta og den andre spanske byen Melilla. Blant annet ble grensegjerdene mellom Melilla og Marokko i november forsterket med knivbladspiraler for å stoppe immigrantene. Spania skal ha hatt slike gjerder før, i årene 2005 til 2007, men etter flere episoder med kuttskader bestemte PSOE og regjeringen Zapatero at det kontroversielle gjerdetillegget skulle fjernes. At ordningen ble gjeninnført i fjor har skapt sterke reaksjoner. Spanske og internasjonale menneskerettsorganisasjoner har protestert mot gjerdene som betegnes som inhumane.
Det blir også reagert på ordningen med at immigranter som har klart å ta seg over på spansk side blir returnert umiddelbart. I følge en uttalelse fra Guradia Civil er dette standard prosedyre. Problemet med immigranter i Afrika er stort og grupper på flere hundre personer kommer av gangen. Regjeringen kritiseres likevel for praksisen, fordi det strider med internasjonale konvensjoner at man returnerer folk uten noen form for hjelp og uten at saken er behandlet individuelt.