Pedro Sánchez (PSOE) vil etter påske gjøre et siste forsøk på å danne regjering i Spania. Lederen for det spanske arbeiderpartiet har allerede prøvd seg to ganger med en mindretallsregjering med sentrum-høyrepartiet Ciudadanos, men ble nedstemt av de to andre store spanske partiene Partido Popular og Podemos. Sánchez opprettholder likevel den samme avtalen med Ciudadanos og håper at det mer radikale Podemos denne gangen vil la være å stemme imot. Det konservative Partido Popular har på sin side gjort det klart at de ikke kommer til å støtte forslaget.
Mens Sánchez har tatt på seg ansvaret med å få på plass en regjering i Spania, har Partido Popular og fungerende statsminister Mariano Rajoy gjort det klart at de ikke vil støtte en regjering der de selv ikke er med. PP er med noen få prosent landets største parti, men tapte flertallet de hadde etter forrige valg. Rajoy forsøkte seg tidlig med forhandlinger om regjering med støtte fra de andre partiene. Hverken PSOE, Podemos eller Ciudadanos vil imidlertid ha fire nye år med Rajoy.
PSOE ønsker en politikk lenger mot venstre og vil blant annet omgjøre PPs arbeidsreform som de mener har rasert lønnsmottagerens rettigheter i det spanske arbeidslivet. I tillegg har PP-leder Rajoy gjort lite eller ingenting for å rydde opp i korrupsjonen i eget parti, noe de andre partiene har vanskelig for å svelge.
PP har på sin side vært klar på at partiet ikke kan støtte Sánchez´ forslag så lenge partiet ikke er med i koalisjonen. Rajoy foreslo tidlig et samarbeid med PSOE og Ciudadanos. Etter at forslagene ble avvist har han vist lite interesse for det som foregår i parlamentet og ser i stedet ut til å ha startet med valgkampanje foran et eventuelt nyvalg i juni.
Sánchez kan med andre ord i ikke regne med støtte fra PP når en ny runde med investitur skal stemmes over i slutten av april. Han vil derfor forsøke å omvende Podemos og partileder Pablo Iglesias. Podemos trenger ikke å si ja til forslaget. Dersom den nye alternativet på venstresiden nøyer seg med å stemme blankt vil PSOE og Ciudadanos kunne danne regjering fordi antallet nei-stemmer da vil være lavere enn antall ja-stemmer.
Hvorfor samarbeider ikke PSOE og Podemos?
Hvorfor samles ikke de to største partiene på venstresiden i spansk politikk PSOE og Podemos? De to partiene har vært gjennom flere runder med forhandlinger og ønsker mye av det samme. Et tilbakevennende tema ser imidlertid ut til å skape problemer.
Sánchez har gjentatte ganger sagt at han ikke vil gå i regjering med et parti som sier ja til en eventuell folkeavstemning om uavhengighet for Catalonia. Pablo Iglesias i Podemos har på sin side gjort det klart at han støtter katalanernes rett til et referendum, og vil ikke godta en avtale der dette utelukkes.
PSOE og Podemos som ble henholdsvis andre og tredje størst etter parlamentsvalget, er uenige om hvordan den konstitusjonelle utfordringen skal møtes. Begge partiene ønsker offisielt et samlet Spania der Catalonia er med. Podemos sier imidlertid ja til folkeavstemning og åpner for at Baskerland også kan få den samme muligheten. Det gjør ikke PSOE.
En uvant situasjon for Spania
Etter valget 20. desember ble det politiske landskapet i Spania endret fra det som så å si var et topartisystem med PP og PSOE, til en situasjon der hele fire partier et tilnærmet like store. Situasjonen med forhandlinger om regjeringssamarbeid er nytt for partiene, noe som trolig ikke hjelper på forhandlingene om en koalisjonsregjering.
Dersom de fire største partiene Partido Popular, PSOE, Podemos og Ciudadanos på bakgrunn av valgresultatet fra desember ikke får til en regjering før mai, vil det skrives ut nyvalg. Den nye valgdatoen er allerede satt til 26. juni.
Les også: Spania stadig nærmere nyvalg