Sier nei til benådning av korrupte politikere

Publisert

Bør man innføre forbud mot benådning av korrupte politikere? Ja, mener opposisjonspartiet PSOE i Valencia-regionen. Saken er kommet opp i forbindelse med benådningssøknaden til tidligere PP-ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Partiet mener det bør stilles ekstra strenge krav til redelighet hos politikere som påtar seg viktige offentlige oppgaver som ordførervervet og foreslår endring av den spanske benådningsloven av 1870.

Pedro Hernández Mateo er dømt til tre års fengsel for å ha manipulert en anbudskonkurranse i 2004 verdt nærmere hundre millioner euro. I tillegg er han under etterforskning i en annen bedragerisak der han skal ha tjent millioner på kjøp og salg av eiendom i Vega Baja. Den tidligere Torrevieja-ordføreren har imidlertid søkt regjeringen i Madrid om benådning og slipper fengsel mens søknaden behandles. Parlametarisk leder for PSOE i Valencia, Ana Barceló, sier til media at slike saker ikke burde forekomme. I følge henne er det urimelig at en ordfører som har fått innbyggerens tillit til å beskytte offentlige interesser og som senere blir dømt for korrupsjon, skal bli benådet og slippe fengsel.

Barceló er ikke alene om å vurdere ordførerens dom på denne måten. Høyesterett i Valencia sendte nylig en anmodning til det spanske justisdepartementet om ikke å benåde Hernández Mateo. Domstolen fraråder både hel og delvis benådning. Begrunnelsen for anmodningen er ikke kjent, men er etter alt å dømme knyttet til omfanget av saken. Hernández Mateo er dømt for å ha misbrukt vervet som ordfører, for å ha regissert en fiktiv anbudskonkurranse og for å ha forfalsket dokumenter. I dommen blir ordførerens handlinger betegnet som «vilkårlige og skadelige» for allmenninteressen.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter