Selv palmene sliter i rekord-varmen

Publisert

Høye temperaturer og andre ugunstige forhold fører til at palmer svekkes og velter. Varmen forverrer situasjonen for trær som allerede lider av alderdom eller sykdom.
I løpet av kort tid har flere palmer i ulike deler av Alicante-provinsen veltet, noe man først trodde skyldtes bevisst sabotasje.

Den siste tidens hetebølge i Sør-Spania har vært et hardt slag for de sårbare trærne.
“Varmen påvirker palmer som er gamle eller syke”, sier José Javier Sigüenza, en tekniker som gir råd til flere kommuner om risikohåndtering av trær, til avisen El País.

De første tilfellene oppstod i Algoda, Elche, og fortsatte deretter i de populære turiststedene Benidorm og Torrevieja.

“Vannstress, det vil si mangel på vanning på grunn av tørke, viste seg å være en del av problemet, men ikke den eneste årsaken”, forklarer Sigüenza. Andre faktorer er blant annet svake rotsystemer og utmattelse som følge av daddelhøstingen.

Elche er hjemsted for Europas største palmeskog, som står på UNESCOs verdensarvliste. De nesten 300 000 palmetrærne vannes med vann fra Crevillent-dammen, som gir palmetrærne nok vann til tross for det høye saltinnholdet i området.

De ekstreme værforholdene og mangelen på vedlikehold svekker imidlertid palmenes røtter, og noen av de åtte til ti meter høye trærne klarer ikke å stå imot. Spesielt etter kraftige regnskyll, som ofte følger etter perioder med ekstrem varme i Alicante, blir jorden myk og trærne velter.

Det rapporteres også om at mange palmer lider av overanstrengelse.
“Det er nesten alltid hunnene, de som bærer frukt. Hvis man ikke tar godt nok vare på dem, dvs. fjerner klasene minst én gang i året rett etter at dadlene har begynt å vokse, begynner fibrene i palmene å forringes, noe som fører til alvorlige anatomiske defekter”, forklarer Sigüenza.

Trærne overlever under normale vannforhold, men om sommeren, når stammene tørker ut, knekker de lettere. I april 2018 falt 35 palmer bare i Elche på grunn av vind som blåste i motsatt retning av normalt.

Det samme problemet finnes i Orihuela, Alzira og Palma de Mallorca, kommuner der Sigüenza har observert mange gamle eller omplantede trær i fare. Alicante kommune, som er i ferd med å gjøre om hele sentrum av byen, har planer om å plante palmer og banantrær i hele byen. “De har allerede bygget et spesielt vanningssystem”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter