Sagrada Familia: 130 år uten byggetillatelse

Publisert

Turistattraksjonen Sagrada Familia i Barcelona ble påbegynt for over 130 år siden, men har aldri hatt byggetillatelse fra kommunen. Bare åtte år før det enorme kirkebygget skal stå ferdig er det inngått en historisk avtale med byrådet. Stiftelsen bak kirken får lov til å bygge videre mot å betale kommunen 36 millioner euro.

Avtalen som nå er inngått mellom byrådet i Barcelona og stiftelsen Sagrada Familia (Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família) løser flere utfordringer knyttet til videre utbygging. Et av de største problemene gjenstår imidlertid. For at bygget skal bli ferdig, må flere bygårder rives på en side av bygget (ved gaten Mallorca). Den ene fasaden på basilikaen, den såkalte Gloria-portalen, vil nemlig måtte trenge en adkomst som etter arkitekten Antoni Gaudí´s opprinnelige tegninger vil strekke seg godt utover bebyggelsen i området. Foruten å koste en formue, er ekspropriasjonen ventet å skape en storm av protester.

Sagrada Familia har vær vært Unesco-arv siden 2005. Bygget er sammen med Alhambra-palasset i Granada og Prado-museet i Madrid det mest besøkte i Spania. Rundt 4,5 millioner mennesker i året besøker kirken innvendig og estimert rundt 20 millioner utenfor.

Av de totalt 36 millioner euro kirken må betale for byggelisensen de neste ti årene, skal 22 millioner gå til nødvendig utvidelse av undergrunnsbanen i området, 3 millioner til utbedring av offentlige arealer rundt bygget, 7 millioner til å bygge en helt ny metrostasjon med dirkete tilgang til basilikaen og 4 millioner til byfornyelse av omkringliggende boligområder.

Sagrada Familia har i år et budsjett på 80 millioner euro, hvorav 50 millioner er satt av til bygningsarbeider. Når bygget står ferdig vil det ha et kirketårn i midtaksen med en høyde på rundt 172,5 meter. Basilikaen blir dermed det høyeste kirkebygget i verden, 11 meter høyere en dagens høyeste som er Ulmer Münster-kirken i Ulm, Tyskland.

Ferdigbygget i 2026
Sagrada Familia, eller Temple Expiatori de la Sagrada Família som det offisielle heter på katalansk, er det største, mest kjente og mest besøkte bygget til den katalanske arkitekten Antoni Gaudí (1852-1926).

Kirken som ble innviet av pave Benedikt XVI i 2010 skal ha blitt påbegynt allerede i 1882, men mottar ingen statlig støtte. Pengene som brukes til byggingen må etter kirkens egne bestemmelser utelukkende komme gjennom private donasjoner og billettinntekter. Den opprinnelige ideen er at finansieringen må komme fra folket selv, som på den måten gjør bot for sine synder ved å betale penger til byggingen av kirken.

I perioder med lite penger har byggeprosessen gått tregt. Billettinntektene fra den jevne strømmen av turister de senere årene har imidlertid gjort det mulig å investere mer i prosjektet. I dag går arbeidene raskere enn noensinne og bygget er planlagt ferdig i 2026, hundre år etter Gaudís død.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter