“Revolusjonen” fortsetter minst en uke

Publisert

Over hele Spania demonstreres det på plasser og torg. Protestene har spredd seg til andre europeiske hovedsteder og land i Syd-Amerika hvor spanske emigranter protesterer foran sine ambassader. Det hele begynte på Spanias sentrale plass, Plaza Sol, 15. mai som siden den dagen har blitt Spanias eget "Tahrir". Over 25.000 tilbrakte natt på plassen natt til lørdag 21. mai og demonstrantene trosset forbudet mot protester så nært opptil de lokale og regionale valgene som ble avholdt søndag 23. mai.

Dagen etter valget søndag 23. mai besluttet demonstrantenes "generalforsamling" på Plaza Sol i Madrid å fortsette protestene på plassen til og med søndag 29. mai minst. En talsmann sier at de i dagene fremover vil fokusere på hvordan de kan hjelpe andre å spre protestene videre andre steder.

Folkets behov i sentrum mindre hensyn til politikk & økonomi
Titusener, primært ungdom har latt seg inspirere av opprør i andre deler av verden og sett seg lei av politikere som primært styrer etter andre mål enn folkets vilje og behov. De unge demonstrere mot hva mange oppfatter som en håpløs politisk situasjon. Blant temaene som går igjen er et politisk system som favoriserer de største etablerte partiene, arbeidsledighet og åpenlyst korrupte politikere som likevel får fortsette i politikken.

Mange av demonstrantene oppfordret spanjolene til å ikke stemme på noen av de store partiene 23. mai. De mener partiene har sviktet folket ved enten å primært bedrive politisk spill eller ved å høre for mye på storkapitalens interesser, ikke folkets. Derfor er en av hovedparolene til de som protesterer "Democracia real, ya!" (ekte demokrati nå!).

Spesielt ungdom føler seg sviktet med en arbeidsledighet på over 45% i denne gruppen.

Gürtel-trekkes frem
Storavisen New York Times, trekker frem  Gürtel-saken hvor store deler av toppene i Partido Popular er innvollvert i en korrupssjonssak som noe av det som har provosert spanjolene. Korrupte politikere får i praksis fortsetter i sine verv og blir gjenvalgt som om ingenting har skjedd. Politikere er i den saken mistenkt for å ha latt seg bestikke for så å ha gitt oppdrag til en verdi av 120-170 millioner Euro til enkelte forretningsmenn. President av Valencia-regionen,  Francisco Camps (PP), er blant de tiltalte i saken som må møte i retten til høsten. Han blir blant annet avkrevet en bot på €41.250 for sin oppførsel i saken. Til tross for dette stod han som listetopp for Partido Popular i Valencia-regionen hvor Camps nok en gang ble valgt inn som president for Valencia regionen. Nesten alle de nyvalgte presidentene for provinsene i Valencia-regionen må møte i retten anklaget for grov korrupsjon. Dette gjelder blant annet Carlos Fabra (PP) som vant valget i Castellon, Jose Joaquin Ripoll (PP) som vant i Alicante-provinsen.

Politisk uavhengig
Det er ingen organisasjon som står bak protestene. Protestantene henter inspirasjon fra protester i Nord-Afrika og Midt-Østen og organiserer seg selv ved hjelp av mobiltelefoner og sosiale nettverk. Det hele startet tilfeldig med en spontan "sit-in" hvor flere forbipasserende etterhvert ble med.

Demonstrantene får hjelp av naboene i området som gir dem alt fra mat til solkrem. Protestantene har også bedt de som bor rundt Plaza Sol om å åpne sine Wi-Fi nettverk så ungdommene på plassen lettere kan kommunisere med omverden via mobiltelefoner og bærbare PC’er.

Demonstrantene har opprettet nettsiden tomalaplaza.net(ta plassen), hvor man også har opprettet undersider for å organisere protestene i de fleste spanske storbyer.

Støtte var verden over
Støtteerklæringer fra hele verden har kommet til spanjolene som demonstrerer. Spesielt mange har det kommet fra ungdom i Egypt som både sympatiserer med saken og ser at deres egen kamp for bedre forhold har spredt seg også nå til Europa.

Fra Island det også kommet  mange hilsener hvor Islenderne hadde sitt eget "stille opprør". Etter en uke med demonstrasjoner i 2009, måtte Geir Haarde meldt sin avgang som islandsk statsminister, og som partileder i sosialdemokratiske Sjálfstæðisflokkurinn (SelvstendighetsPartiet).

Mannen som initierte demonstrasjonene og "det stille opprøret" har sendt sin egen videohilsen til de spanske demonstrantene.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter