Rettssak mot Catalonias eks-president

Publisert

Mandag 6. februar startet rettssaken mot tidligere president i Catalonia, Artur Mas. Mas er sammen med to andre regionspolitikere beskyldt for å ha handlet i strid med den spanske grunnloven da de 9. november i 2014 tillot folkeavstemning om uavhengighet fra Spania. De tiltalte risikerer å miste retten til offentlige verv i ti år. Samtidig er den nye regionsregjeringen ledet av Carles Puigdemont i full gang med å forberede et nytt referendum. Spanias regjering har på sin side truet med å ta kontroll over det katalanske politiet Mossos d’Esquadra og stoppe avstemningen med makt.

Tidligere president i Catalonia, Artur Mas (CDC) og hans visepresident Joana Ortega, samt ansvarlig for det katalanske skolevesenet Irene Rigau hadde på forhånd levert inn en anke til høyesterett om at tiltalen mot dem burde frafalles, en anmodning som ble avvist.

I følge spanske påtalemyndigheter har de tre folkevalgte regionspolitikerne bevisst trosset den spanske forfatningsdomstolens forbud mot en ensidig folkeavstemning om uavhengighet fra Spania.

Ansvaret for gjennomføringen av selve arrangementet ble kort tid før valgdagen overført fra det offentlige til en frivillig organisasjon. Slik skulle regionspresidenten Mas og hans kollegaer unngå å gå på akkord med beslutningen til den spanske forfatningsdomstolen (Tribunal Constitucional) som allerede hadde slått fast at folkeavstemningen var grunnlovsstridig.

Regionsregjeringens strategiske manøver gikk imidlertid ikke hjem hos påtalemyndighetene som fremdeles mener den tidligere politiske ledelsen satt med ansvaret.

At Artur Mas og medpolitikere er tiltalt og risikerer tap av retten til offentlige verv i ti år, ser ikke ut til å skremme dagens ledelse og regionspresident Carles Puigdemont. En nye folkeavstemning er nemlig på trappene og skal arrangeres i løpet av 2017. Denne gangen skal avstemningen skje i det katalanske myndigheters regi, en beslutning som bevisst trosser Madrid og som har ført til at konflikten mellom staten og Catalonia nå er ytterligere tilspisset.

Spanias statsminister Mariano Rajoy og regjeringen til Partido Popular har allerede advart om bruk av politiet dersom katalanerne gjør alvor av et nytt referendum.

Blant annet er det signalisert at alle katalanske skolebygninger der valget skal foregå vil bli stengt på valgdagen. PP-regjeringen har også truet med å ta kontroll over det katalanske politiet Mossos d’Esquadra.

Les også: 2017 kan bli skjebneår for Catalonia 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter