«Rengjøring» før valget i 2015

Publisert

Ledelsen i Partido Popular i Valencia ønsker å kvitte seg med korrupsjonstiltalte kandidater før partiet stiller til valg i 2015. De siste årene har minst ti av PPs folkevalgte ved regionsparlamentet stått tiltalt i en eller flere korrupsjonssaker. Flere har valgt å trekke seg men seks representanter er fremdeles igjen.

Problemet med korrupsjon gjelder ikke bare PPs sjanser ved neste års regions- og kommunevalg. Når politikerne bruker tid og ressurser på å forsvare seg i straffesaker istedenfor å drive med politikk, går det også utover administrasjonene i kommunene de leder. Regionspresident Alberto Fabra annonserte nulltoleranse for korrupsjon da han tok over som regionsleder for partiet i 2011. Utsagnet har så langt blitt hengende ved ham som et tomt løfte. De siste månedene har imidlertid ledelsen økt presset.

Da Gürtel-tiltalte Milagrosa Martínez omsider måtte trekke seg torsdag 20. mars skal mange ha pustet lett ut. Martínez som også er ordfører i Novelda står tiltalt for korrupsjon fra tiden da hun hadde ansvaret for turisme i Valencia-regionen. Det samme gjør hennes etterfølger Angelica Such (PP) som trakk seg i februar.

Rettsaken mot de to som starter i slutten av mars handler om hvordan en anbudskonkurranse i 2005 ble manipulert slik at oppdraget om å promotere Valencia som reisemål ved den årlige turistmessen i Madrid (FITUR) i 2005 kunne gå til Gürtel-nettverkets firma Orange Market. Avtalen ble opprettholdt i fire år fra 2005 til 2009 og skal ha gitt det korrupte nettverket inntekter på rundt 5 millioner euro.

Da de to politikerne trakk seg skal antallet korrupsjonstiltalte PP-representanter i regionsparlamentet ha gått ned til seks personer. En av de som nå sitter igjen og som konsekvent har nektet for alt hun er beskyldt for er ordføreren i Alicante, Sonia Castedo. Castedo er mistenkt for å ha lekket informasjon fra reguleringsplanen for utbygging i Alicante til entreprenør Enrique Ortíz, en forretningsmann som selv er involvert i en rekke korrupsjonssaker. Mens mange av partiets representanter åpent er blitt bedt om å trekke seg, er Castedo så langt blitt skånet – angivelig fordi hun for tiden er gravid. Regionsleder Alberto Fabra brukte i hvert fall dette som argument da han tidligere i år skulle forsvare hvorfor hun fremdeles opptok en plass i parlamentet.

Alberto Fabra er på mange måter blitt sett på som mannen som skulle rydde opp i PPs korrupsjonsproblemer i Valencia. Den tidligere ordføreren fra Castellón tok over vervet som regionspresident i 2011 da hans forgjenger Francisco Camps (PP) måtte trekke seg på grunn av korrupsjonsanklager. Siden det har en rekke av partiets representanter i Valencia-parlamentet havnet på tiltalebenken for korrupsjon, og Fabra har fått slite med å holde løftet om opprydning i egne rekker. I tillegg til de mange korrupsjonstiltalte politikerne i partiet, leder han en regionsadministrasjon der et tjuetalls ledere og ansatte også er involvert i forskjellige korrupsjonssaker.

Den største av disse sakene gjelder det såkalte Gürtel-nettverket som i en årrekke hadde ansvaret for alle Partido Populars møter og arrangementer i Valencia-regionen. De forskjellige firmaene i nettverket ble sikret kontrakter og oppdrag med PPs regionsregjering da Camps var president og ledere innen offentlig administrasjon. Deler av inntektene fra disse kontraktene skal ha blitt brukt til å betale for arrangementene til PP i bytte mot saftige honorarer til nettverkets frontfigurer.

(Foto: Fra venstre Esteban González Pons, Alberto Fabra, Francisco Camps og Carlos Fabra, september 2011, Wikimedia Commons)

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter