Pilar de la Horadada når 51 grader midt på dagen, og Xàbia, Hondón de los Frailes, Orihuela og Parcent når 50 grader – øya Tabarca setter ny natt-rekord med 41 grader, mens det i Santa Pola, Xàbia, Dénia og Torrevieja er mellom 39 og 40 grader allerede tidlig på morgenen.
Alicante-provinsen har blitt Spanias “ovn”. Dette er en av effektene av klimaendringene som er kommet for å bli i overskuelig fremtid.
Ekstremt varmt vann i Middelhavet
I kystbyene i Alicante er det varmere enn i Guadalquivir-dalen og Ebro-dalen. Selv om det i disse områdene er topper med høyere temperaturer enn på Alicante-kysten, over 40 grader Celsius, er det også sant at det ikke er så varmt om natten som på Middelhavskysten.
Et fenomen som ifølge Jorge Olcina, professor i regionalgeografisk analyse ved universitetet i Alicante, skyldes at oppvarmingen av vannet i Middelhavet, som har blitt fremskyndet av klimaendringene, gir en svært vedvarende varmefølelse gjennom hele dagen, som også strekker seg om natten og forsterkes av fraværet av den landbaserte vinden som kjøler ned kystområdet ved solnedgang.
“Somrene i vår provins mindre og mindre behagelige”
“De høye minimumstemperaturene som er registrert i Alicante er nettopp det som gjør at menneskekroppen får en større følelse av varme, og dette er et genuint aspekt ved vårt område som ikke forekommer i Guadalquivir-dalen eller i Ebro-depresjonen. Derfor blir somrene i vår provins mindre og mindre behagelige”, forklarte Olcina, og understreket behovet for å iverksette byplanleggingstiltak “med bedre akklimatiserte bygninger og kjølesystemer, ved hjelp av naturlige eller kunstige metoder, fordi somrene kommer til å bli mindre og mindre utholdelige”.
Nok en natt med rekordhøye temperaturer
Tirsdag og onsdag var nok en natt med rekordhøye temperaturer i kommunene i Alicante-provinsen. Gjennomsnittet har ligget på over 25 grader. Med andre ord ekvatoriale netter, også kjent som torrid nights. Øya Tabarca har nådd 41 grader celsius med en luftfuktighet på 97%, mens det i Santa Pola har vært 40 grader og én mindre i Xàbia, Dénia og Torrevieja.
Men ifølge målingene fra Avamets nettverk av værstasjoner er de høyeste temperaturene tidlig på morgenen registrert i Agres med 31,1 grader Celsius; 27,4 i Sella; 26,8 i Santa Pola; 26,9 i Xixona og 26,4 i Xàbia.
Klokken 10 onsdag formiddag var det 44 kuldegrader i San Vicent del Raspeig, 43 i Alicante, Elche og Santa Pola, 42 på øya Tabarca, Xàbia, Pego, Pilar de la Horadada, Xixona og Guardamar del Segura, 41 i Benidorm og Altea og til slutt 40 grader i Aspe, Dénia, El Campello, Orihuela og Torrevieja.
51 grader Celsius vindavkjøling
Klokken 13.00 onsdag hadde byen Hondón de los Frailes den høyeste temperaturen med 39,7 grader Celsius etterfulgt av Pilar de la Horadada med 39,1 grader; Alicante med 38,9; Xixona med 38,9; Monóvar med 38,5; Aspe med 38,3 og Bigastro med 38,1 grader Celsius.
Men ifølge verdiene som er samlet inn i sanntid av Avamet, har den termiske følelsen nådd topper på 51 grader i Pilar de la Horadada; 50 grader i Hondón de los Frailes, Orihuela Xàbia og Parcent; 48 grader Celsius i Crevillent, Aspe, Petrer og Xàbia; 47 i Formentera del Segura; 46 i Santa Pola, Altea og Callosa d’En Sarrià, Elda og Novelda; 45 i Villena, l’Orxa og Elche; 44 i Alicante, Dénia, Torrevieja, Salinas, Muro, La Vila Joiosa og Agres; 43 i Benidorm, Xixona, Novelda og l’Orxa; 42 i Busot og Sella og 41 grader i Alcoy, Onil og Salinas.
Rekord etter rekord
I alle fall advarte professoren i regionalgeografisk analyse ved UA i går om at “i en slik situasjon med fortsatt oppvarming som vi nå opplever, kommer alle varmerekorder til å falle før eller siden, både når det gjelder maksimums- og minimumstemperaturer”. Og slik har det vært fordi natt til mandag til tirsdag nådde Tabarca en rekordhøye 39 grader Celsius vindkjøling og natt til tirsdag til onsdag har den steget ytterligere to poeng til 41 grader.
I denne forbindelse vil direktøren for klimatologilaboratoriet ved universitetet i Alicante også påpeke at ekvatoriale eller torride netter oppstår når temperaturen er over 26 grader Celsius og luftfuktigheten overstiger 75 %. Men det er en tredje svært viktig faktor å ta hensyn til: mangelen på vind.
Det har sluttet å blåse om natten
Som Olcina forklarte: “Problemet vi har, er at det ikke lenger blåser om natten. I Middelhavsområdet er det normalt at brisen blåser fra havet til land om morgenen, og at terralen blåser fra land til sjø om natten. De siste årene har imidlertid dette fenomenet opphørt å forekomme nettopp på grunn av den høye temperaturen i sjøvannet. Under disse omstendighetene er det ingen forskjell i atmosfæretrykket som kan aktivere sirkulasjonen av terralen, som er vinden som kjøler ned sommernettene på disse breddegradene.”
Alicante fortsetter å være påvirket av en svært varm, tørr og stabil luftmasse, en situasjon som er identisk med forrige uke. Etter gårsdagens varme dag er dette den varmeste dagen i den tredje hetebølgen i en sommer som overgår sommeren 2022 når det gjelder hete.