Rekordmange vandret til Santiago de Compostela i 2023

Publisert

Med femti dager igjen av året ser det ut til at pilegrimstallet kommer til å slå den tidligere rekorden på 438 300 årlige besøkende.

De kommer fra Frankrike, Portugal og Spania og vandrer i mange dager langs de gamle Camino de Santiago-rutene som kristne pilegrimer har fulgt i mer enn tusen år.

Og i år opplever den nordvestspanske byen Santiago de Compostela – det påståtte gravstedet til den hellige Jakob – rekordmange besøkende.

Med femti dager igjen av året ligger pilegrimstallet an til å slå den tidligere rekorden på 438 300 årlige besøkende.

Hittil har 44 prosent av pilegrimene vært spanske, men i år har det også kommet over 200 000 fra Frankrike.

FALSKE RELIKVIER OG PROPAGANDA Historiske kilder forteller at apostelen Jakob ble drept i Palestina. Hvordan hans levninger havnet i Nord-Spania i det de kristne kongedømmene her erobret de islamske kongedømmene i syd har ingen egentlig en god forklaring på. Men det var et propaganda kupp for katolikkene og en gullkantet forretning for Santiago de Compostela og mange av byene på veien hit.

Jakobs relikvier

Historien om pilegrimsreisen til Santiago de Compostela strekker seg mer enn 1000 år tilbake i tid, til oppdagelsen av det man hevder er apostelen Jakobs lik under kong Alfonso II (792-842).

Jakob ble allerede antatt å være Spanias store evangelist, og i mange hundre år hadde det eksistert en vitenskapelig og litterær tradisjon som støttet denne legenden. “Oppdagelsen” av Jakobs relikvier ble dermed et samlingspunkt for pilegrimer.

Selv om det er registrert noen få pilegrimer til Santiago på 900-tallet, og mange flere på 1000-tallet, regnes 1100- og 1200-tallet som pilegrimsferdenes gullalder.

På 1900-tallet trodde man at fremveksten av mekaniserte transportmidler som biler og fly ville føre til en nedgang i antall pilegrimer som reiste til Santiago til fots eller til hest. Slik gikk det ikke, og særlig de siste 30 årene har det vært en enorm vekst i interessen og antallet pilegrimer som reiser til fots, til hest eller på sykkel.

Pilegrimene ble oppmuntret av besøkene til pave Johannes Paul II i 1982 og i 1989 da Verdensungdomsdagen ble arrangert i Santiago. Antallet pilegrimer fortsetter å øke.

Les også:

Santiago de Compostela: I pilegrimenes fotspor

Øyvind og Christina på Pilegrimsvandring Santiago de Compostela

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter