Rekordhøye 36 millioner turister!

Publisert

Turistnæringen i Spania slår nye rekorder. I løpet av første halvår har 36,3 millioner mennesker besøkt landet. Det er 11,6 prosent mer enn på samme tid i fjor da totalen for hele året endte på rekordhøye 75,3 millioner turister. Alle er imidlertid ikke like begeistret for utviklingen. Mens økonomien innen næringen blomstrer, opplever enkelte byer at kapasiteten for turister er sprengt. Et nytt ord er dukket opp i det spanske vokabularet – «turismofobia».

Catalonia der Barcelona er hovedstad er den regionen i Spania som har flest antall turister. I følge tallene fra det spanske industri-og turismedepartementets månedlige beregninger på grensepasseringer (FRONTUR) har hele 8,6 millioner mennesker besøkt det populære stedet i første halvår av 2017. Det betyr at to av ti reisende velger denne regionen.

Deretter kommer Kanariøyene med 6,9 millioner, Balearene (med blant annet Mallorca og Ibiza) med 5,4 millioner og Andalucia med 5,2 millioner.

Spania har de siste årene hatt en enorm økning i turismen. I 2013 kom man for første gang over 60 millioner tilreisende. I 2014 var tallet økt til 64,9 millioner, i 2015 til 68,1 millioner og i 2016 til hele 75,6 millioner.

Les også: 75 millioner besøkte Spania i 2016


Fobi mot turister

Selv om økonomien vokser, er ikke alle like glade for at Spania igjen er på vei mot ny besøksrekord. Med den store pågangen av utenlandske feriereisende har et nytt ord dukket opp i det spanske vokabularet: «turismofobia».

Les også: Lokalbefolkningen protesterer, «Turister dra hjem!»

Den stadig økende turismen gjør at lokalbefolkningen på populære feriesteder opplever at kapasiteten til å ta imot turister er sprengt. I byer som Barcelona og Palma de Mallorca er problemet for lengst blitt et politisk spørsmål. Tiltak som skal bremse turismen er innført, som midlertidig stans av hotellutbygging og turistskatt der alle som besøker landet må betale en daglig avgift ved hoteller og appartement.

Les også: Stanser nye hoteller og apartments

Samtidig reagerer firmaer som lever av turismen på det de mener er å stikke kjepper i hjulene for næringen. Med det tungtveiende argumentet at Spania trenger turismen, er det kommet reaksjoner på hvordan enkelte politiske partier motarbeider de økonomiske interessene, en sektor som direkte og indirekte gir arbeid til millioner av spanjoler.

Les også: Forbyr privat utleie til turister

 

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter