Regionalvalg uten klare vinnere

Publisert

Partido Popular ble største parti i Andalucía, men fikk ikke absolutt flertall. I Asturias var det PSOE som ble størst,  men uten å sikre seg regjeringsposisjon. Hvem som skal danne regjering er dermed usikkert i begge regionene.

Partido Popular ble største parti i Andalucía, men fikk ikke absolutt flertall. I Asturias var det PSOE som ble størst,  men uten å sikre seg regjeringsposisjon. Hvem som skal danne regjering er dermed usikkert i begge regionene.

PP sikret seg 50 av 109 seter i parlamentet i Andalucía og utropte seg selv til valgets vinner. I sin seierstale til tilhengerne etter valget kalte partiets presidentkandidat Javier Arenas resultatet for «historisk». Det kunne han nok med rette gjøre, for PP har aldri før vært det største partiet i denne regionen. Tre politiske partier er nå representerte i regionsparlamentet, de to andre er sosialdemokratene PSOE, med 47 seter og den sosialistiske alliansen Izquierda Unida (IU) med 12 seter. PSOE og sittende president José Griñán mistet hele 9 representanter. 6 av dem gikk imidlertid til IU og forble dermed på venstresiden. PPs avansement i valget var med andre ord ikke på mer enn 3 plasser. Dersom PP ønsker å danne regjering, må det skje med støttet fra sosialistisk side.

I Asturias er den politiske situasjonen tilsvarende åpen. PSOE og presidentkandidat Javier Fernández ble størst med 16 av 45 plasser i parlamentet. På annen plass kom Foro Asturias (FAC) med sittende president og tidligere PP-politiker Francisco Álvarez-Cascos som kandidat. Cascos kan ikke se seg fornøyd med valgresultatet der partiet mistet 3 av sine 16 seter i parlamentet og vil sannsynligvis føle et press fra venstresiden om å trekke seg. To av plassene gikk nemlig til sosialistene, én til PSOE og én IU. Det relativt nyopprettede Unión Progreso Y Democracia (UPD, 2007) erobret den siste plassen og kom med det for første gang inn blant de folkevalgte i Asturias. PP gikk verken frem eller tilbake og fortsetter i parlamentet med 10 plasser. 

Asturias er en liten region, men det finnes nok av store arbeidsoppgaver å ta fatt på. De politiske utfordringene er heller ikke små i Andalucía. Arbeidsledigheten er som i resten av landet stor i begge regionene og den offentlige gjelden rekordhøy. Samtidig sliter mange husholdninger med nedbetaling av lån og med å få endene til og møtes. Makten i de to regionene ligger på flere hender etter valget, men én ting er nok alle partiene enige om – de må så raskt som mulig få på plass en regjering slik at arbeidet kan starte.  

Av Ole C. Glad

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter